Naturvårdsverket varnar för laviner

Publicerad 2023-02-26

Sportlovet är i full gång.

Men nu varnar Naturvårdsverket för laviner i svenska fjäll.

– De flesta lavinolyckor sker vid väldigt vackert väder. Ofta sker olyckorna när man har sin bästa tid på sportlovet, säger Per-Olov Wikberg, lavinexpert vid Naturvårdsverket.

Sportlovet är inne på sin tredje vecka.

På måndag tar bland andra Stockholm, Gotland och södra Hälsingland över stafettpinnen från Blekinge län, Skåne län och Kalmar – men nu riskerar fjällsemestern att drabbas av laviner.

– Vi har haft en ihållande nederbörd och vind i flera fjällområden. Det ger goda förutsättningar för att laviner kan utlösas, säger Per-Olov Wikberg, lavinexpert vid Naturvårdsverket.

Lavinvarning. Arkivbild.

Ju högre upp desto större lavin

Naturvårdsverket har utfärdat en orange varning, vilket innebär betydande lavinfara, för Abisko/Riksgränsfjällen.

Gula varningar för lavinfara har utfärdats för södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, södra Lapplandsfjällen och västra Vindelfjällen.

Lavinprognoserna gäller dygnsvis för skid- och skoteråkare som åker offpist utanför markerade nedfarter.

– Skidanläggningar har ett eget ansvar för att utreda faror för laviner. Och finns det någon fara stänger de liftar, backar och områden. Därför kan man känna sig trygg och bara njuta av ett bra sportlov i anläggningarna, säger Per-Olov Wikberg och fortsätter:

– Ju högre upp i landet desto större laviner kan utlösas eftersom att nederbörden ofta är kraftigare högt upp.

Per-Olov Wikberg, lavinexpert vid Naturvårdsverket.

Omkring 100 laviner på en vecka

Naturvårdsverkets rekommendationer lyder att man inte ska åka utför slutningar över 30 grader eftersom att snötäcket är så pass känsligt att laviner kan utlösas – både av sig självt och av åkare.

– De senaste veckan har över 100 laviner utlösts i de fem prognosområdena. Det är väldigt många och det är viktigt att ha koll på hur läget ser ut där man åker, säger Per-Olov Wikberg.

Han menar att alla offpist-åkare bör vara utrustade med ett lavin-kit.

– Det är viktigt att man har en stång och en lavinsändare med sig i backen så att fjällräddningen kan hitta en om man dras med i en lavin. Det är också viktigt att man inte åker ensam och inte heller alla på samma gång.

Han säger att en till två personer dör i lavinolyckor i Sverige varje år.

– Man ska alltid vara uppmärksam om det blåser och snöar mycket i fjället. Man ska också vara extra uppmärksam efter dåligt väder. De flesta lavinolyckor sker vid väldigt vackert väder. Ofta sker olyckorna när man har sin bästa tid på sportlovet, säger Per-Olov Wikberg.

LÄS VIDARE