Statsministern: Leopardfamiljen kan skicka stridsvagnar

Publicerad 2023-02-23

C-ledaren Muharrem Demirok vill skicka stridsvagnar och Gripenplan till Ukraina.

Nu öppnar statsminister Ulf Kristersson (M) för ökat stöd.

– Vi i Leopardfamiljen undersöker vad vi kan bidra med – det kan bli stridsvagnar, säger han.

Enligt TT kommer regeringen att skicka ett nytt stödpaket med stridsvagnar och luftvärn.

Under statsministerutfrågningen i riksdagen uppmanade Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok regeringen att ta fram en flerårig plan för ökat militärt stöd till Ukraina.

– Det behövs fler tunga vapensystem. Fler än de som skickats. Leopard 2 är ett sånt exempel. Vi behöver i samråd med Försvarsmakten se om vi kan avvara stridsflyg också, säger han under utfrågningen och riktar sig till statsminister Ulf Kristersson:

– Är statsministern beredd att i samråd med Försvarsmakten se över om det går att skicka Gripen?

Statsminister Ulf Kristersson svarade att det rör sig om svåra avvägningar gällande vad Ukraina behöver mest och vad Sverige kan avvara utan att påverka försvarsförmågan.

”Kan bli stridsvagnar”

Men han meddelade också att man sitter i samtal med övriga 13 länder som innehar Leopardstridsvagnar om möjligheten att skicka dem till Ukraina.

– Vi ingår i Leopardfamljen som undersöker vad vi kan bidra med. Det kan vara reservdelar, service, underhåll. Det måste inte vara stridsvagnar, men det kan bli stridsvagnar, jag utesluter inte det alls. Sedan pågår ett stort arbete i flygfrågan internationellt, säger han.

– När det gäller flyg är inget uteslutet, men inget land är fullt ut där. Det pågår diskussioner där Sverige, det är uppenbart. Vi har en unik kapacitet, men just nu är vi upptagna med att leverera det vi kan leverera. CV90 är otroligt uppskattade av Ukraina och Archer är också mycket uppskattade.

Regeringen meddelade på torsdagskvällen att statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson reser till Boden på fredagen för att presentera ett nytt stödpaket.

Enligt uppgifter till TT planerar den svenska regeringen att skicka både stridsvagnar och luftvärn.

”Hade en imponerande lista”

Statsministern som var på besök i Kiev förra veckan sa även att han fått en lista från president Zelenskyj med de stöd man önskade från olika länder

– Han hade en lång och imponerande precis lista som riktade sig till olika länder, säger han.

– Det fanns ett gemensamt budskap från alla jag träffade i Kiev. Dröj inte för länge. Om ni ändå tänker ge oss vapen, vänta inte till det är för sent.