Peyman Kia, 42, döms till livstids fängelse för spioneri

Bröderna Kia döms för grova spionbrott – delade hemlig information med Ryssland

Publicerad 2023-01-19

Bröderna Peyman och Payam Kia döms för grova spionbrott för att ha delat topphemlig information med Ryssland.

De röjde hundra topphemliga dokument – men utredningen har inte kunnat bevisa vad som nått Ryssland.

– Det enda vi har kunnat se som motiv är ekonomisk vinning, säger chefsrådmannen Måns Wigen.

PLUS: Greps – då bröt han sönder hårddisk

Bröderna Kia döms för att ha delat topphemlig information från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten med Ryssland.

Nu döms den äldre broden Peyman Kia, 42, till livstids fängelse och den yngre Payam Kia, 35, till nio år och tio månader.

Den äldre, Peyman Kia, 42, har jobbat på Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och har under den tiden anskaffat hundra hemliga dokument för att tillmötesgå Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU, enligt domen.

Payam Kia, 35, var enligt domen den som planerade och skötte kontakterna med Ryssland.

Bevisen har bestått av Säpos underrättelseinformation om Peyman Kia och spår på hans dator, samt en stor kontanthantering. Från Payam Kia finns bevis i form av dagboksanteckningar från ett USB-minne.

– Tingsrätten kommer fram till, lite förenklat, att vi kan se att bröderna har fyllt en väska med hemlig information, om cirka 90 dokument – med den bestämda avsikten att gå Ryssland och GRU tillhanda, säger chefsrådmannen Måns Wigen.

  • John Granlund
    19 jan 2023

    Peyman Kia som döms till livstids fängelse kommer att överklaga domen, uppger hans advokat Anton Strand.

    – Jag har talat med min klient som vill överklaga domen. Jag kan konstatera att min huvudman döms mot sitt nekande för grovt spioneri, han får också fängelse på livstid. Det är förstås inte möjligt att vara nöjd med den här domen utan det här kommer att få överklagas till Svea hovrätt, säger Anton Strand.

  • John Granlund
    19 jan 2023

    Den yngre broderns advokat Björn Sandin är besviken över domen:

    – Jag sitter och försöker läsa igenom den och kan konstatera att det är ett domslut som går helt i strid med den inställning som min klient har haft under ärendets gång och det är naturligtvis en stor besvikelse att domslutet ser ut som det gör.

    Kommer ni att överklaga?

    – Det kan jag inte ta ställning till ni men det ligger väl i möjlighetens riktning eftersom han förnekar brott och har blivit dömd mot sitt nekande, säger Björn Sandin.

  • Fanny Westling
    19 jan 2023

    Storebrodern har gett förklaringar varför han har dokumenten

    – Men som tingsrätten bedömer har de inte varit rimliga. När man sedan går tillbaka och gör en sammanvägd bedömning av all bevisning kan man säga att dessa förklaringarna förlorar allt sitt bevisvärde.

    Samma sak gäller för den yngre brodern.

    – Sammanvägt bedömer vi att de förtjänar ingen tilltro, hans förklaringar.

  • Fanny Westling
    19 jan 2023

    Måns Wigen gör bedömningen att bröderna har anskaffat minst hälften av dokumenten för att röja dem till Ryssland och GRU.

  • Fanny Westling
    19 jan 2023

    Ett röjande av dessa dokument har synnerligen kunnat skada Sveriges säkerhet, berättar Måns Wigen.

Peyman Kia greps i september 2021 när Säkerhetspolisen genomförde en insats i Uppsala. Då var han högt uppsatt chef på Livsmedelsverket. Några månader senare, 16 november, greps hans lillebror Payam Kia, 35.

De båda bröderna dömdes i dag för grovt spioneri i Stockholms tingsrätt.

Peyman Kia, den äldre av bröderna.

PLUS: Greps – då bröt han sönder hårddisk

Nekat hela tiden

I november åtalades de båda bröderna för grovt spioneri för Rysslands räkning, och landets militära underrättelsetjänst GRU:s räkning.

Två veckor senare inleddes rättegången, men det mesta skedde bakom stängda dörrar. En stor del av materialet är sekretessbelagt.

Tingsrätten och Säpo vidtog därtill särskilda säkerhetsåtgärder för att förhindra avlyssning eller att hemligstämplade uppgifter läcker ut, däribland särskild teknik och yppandeförbud för alla deltagare.

Åklagaren yrkade på livstid fängelse för Peyman Kia och minst tolv års fängelse för Payam Kia.  Försvaret ville att männen, som genomgående nekat till brott, skulle frikännas helt, säger chefsrådmannen Måns Wigen.

”Förklaringarna förtjänar ingen tilltro”

Storebrodern har gett förklaringar varför han har dokumenten.

– Men som tingsrätten bedömer har de inte varit rimliga. När man sedan går tillbaka och gör en sammanvägd bedömning av all bevisning kan man säga att dessa förklaringarna förlorar allt sitt bevisvärde.

Samma sak gäller för den yngre brodern.

– Sammanvägt bedömer vi att de förtjänar ingen tilltro, hans förklaringar.

Hemma hos den yngre brodern Payam Kia hittades en spionkamera som ska efterlikna en bilnyckel.