40 medlemmar hoppar av S i Botkyrka

TT

Publicerad 2023-09-01

Massavhopp från Socialdemokraterna i Botkyrka. Arkivbild.

Ett 40-tal medlemmar lämnar Socialdemokraterna i Botkyrka, rapporterar Aftonbladet. Massavhoppet har sin grund i turbulensen kring ABF:s fritidsgårdar.

Ett brev till partiledningen går i väg i dag, uppger Birgitta Mörk, tidigare ordförande i kommunfullmäktige, till tidningen.

– Vi har ringt och mejlat varandra och kommit överens. Det här går inte längre, säger hon.

Socialdemokraterna i Botkyrka har cirka 500 medlemmar.

Den politiska oron i kommunen har sin upprinnelse i turbulensen runt ABF:s fritidsgårdar, där en rapport från i fjol pekade på allvarliga missförhållanden. Enligt de 40 medlemmarna har stängningen av fritidsgårdarna ”slitit isär vår arbetarekommun”, och ”inneburit utrensningar av dem som stått upp för beslutet”, rapporterar SVT.

Samtidigt har samarbetet med Centerpartiet avbrutits i kommunens styrande allians, vilket också är en anledning till avhoppet.

Häromdagen hoppade kommunfullmäktiges ordförande, ytterligare fem socialdemokratiska ledamöter och tre ersättare av S i Botkyrka och blev politiska vildar. De har uppmanats att lämna sina uppdrag, men har inte för avsikt att göra det, enligt Marcus Ekman som är en av de politiska vildarna.

Följ ämnen i artikeln