Polischef: Ge oss 100 poliser

Publicerad 2015-05-16

En ung man sköts till döds i Göteborg natten till i går.

Den tolfte skottlossningen med misstänkt koppling till gängkrigen – bara i år.

Nu vädjar polischefen om förstärkning.

– Insatsen mot gängen drabbar annan polisverksamhet, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg till GP.

Förra året rapporterades en skottlossning i veckan i Göteborg – 52 stycken. Fyra människor sköts ihjäl och 21 skottskadades. I år har fem redan dödats i blodiga skjutningar, inklusive den där två män mejades ned och ytterligare åtta personer skadades på en restaurang på Vårväderstorget i mars.

Senast i går sköts en 20-årig man ihjäl i stadsdelen Bergsjön. Två dagar tidigare sköts en 25-åring med flera skott och skadades allvarligt i Gamlestaden.

Båda har haft tydliga kopplingar till ett av de gäng som krigar om narkotikahandeln i Göteborg.

"Resurser är en flaskhals"

Nu ber polischefen om fler poliser i staden, i en intervju med Göteborgs-Posten.
– Våra resurser är en flaskhals, det är inget att sticka under stol med. Vi har nästan aldrig de resurser som vi anser att vi behöver. Samtidigt drabbar insatsen mot de kriminella gängen annan polisverksamhet. Så vi hade gärna fått mer resurser när vi har de här bekymren, säger Erik Nord.

För få förortspoliser

Han säger att polisen i Göteborg behöver 100 poliser till för att kunna finnas till ute i förorterna.
– Då hade vi haft en ansenlig styrka. Det hade gjort skillnad för oss. Vi har jätteduktiga områdespoliser, men de är för få för att vi ska få en långsiktighet, vi är tvungna att prioritera annat som dyker upp.

Nya resurser skulle innebära att fler poliser kan finnas permanent ute i förorterna. Något som måste prioriteras, enligt polischefen. Som läget är nu får de låna in poliser från andra områden när händelser inträffar.

Följ ämnen i artikeln