Nordkorea testsköt missil från ubåt

Publicerad 2015-05-09

Nordkorea har testskjutit en ballistisk missil från en ubåt.

Enligt landets nyhetsbyrå var testet lyckosamt.

Kim Jong-un kallar prestationen för ”mirakulös”, enligt KCNA.

Testet genomfördes under lördagen och Kim Jong-un var själv på plats för att bevittna det. Enligt KCNA sköt en strategisk ubåt den ballistiska missilen i undervattensläge långt ut från det nordkoreanska fastlandet. Exakt var och när det genomfördes framgår inte i rapporteringen.

– Uppskjutningen genomfördes antagligen utanför landets östkust, nära Sinpo i den södra Hamgyongprovinsen. Tidigare aktioner som är relaterade till uppskjutning av ballistiska missiler från ubåt har observerats vid Sinpo, inklusive ett tidigare avfyrningstest och en sedan tidigare okänd typ av ubåt, säger säkerhetsredaktören för NK News, som specialiserar sig på nyheter från Nordkorea, John Grisafi.

KCNA beskriver testet som lyckosamt och att det motsvarar den senaste militära vetenskapen och tekniken.

Kom Jong-un säger att innehavet av tekniken gör att Nordkorea nu kan slå till mot fiender över hela världen och särskilt mot de som hotar Nordkoreas suveränitet. Han beskriver den ballistiska missilen som en tidsinställd bomb som kan smälla landets fienders ryggar, skriver KCNA.

Landet tros försöka utveckla ballistiska missiler som de vill kärnvapenbestycka. Amerikanska experter säger att Nordkorea ännu inte har förmåga att få de ballistiska missilerna att klara ett återinträde i Jordens atmosfär.

Nordkorea är förbjudna att utveckla och avfyra ballistiska missiler enligt resolutioner av FN:s säkerhetsråd.