Polisen klarar inte lösa brott på nätet

Publicerad 2015-07-05

Nu startas särskilt IT-brottscentrum

Bara var 20:e anmälning om hot, kränkningar och förföljelse på nätet klaras upp av polisen.

Nu startas ett nationellt IT-centrum, när även mordplanerna flyttat in på sociala medier.

– Mord har ofta en tydlig IT-relevans i dag, säger Anders Ahlkvist, specialist på IT-brottsfrågor, till Sveriges Radio.

Polisen måste bli bättre på att klara upp brott på internet. Enligt en BRÅ-rapport från februari i år klarades bara fyra procent av anmälningarna om brott som hot, ofredande, förtal, kvinnofridskränkning och förföljelse på nätet upp under 2012.

Dessutom smider organiserade kriminella och mördare sina dunkla planer på sociala medier och forum på nätet.

– Mord har ofta en tydlig IT-relevans idag. Man har börjat med en kommunikation på ett socialt medium. Man har pratat med varandra och det har inte funnits någon plan på att mörda någon då. Men så har någonting gått fel och så har det här våldsbrottet inträffat. Vi har ett antal mord, vi har våldtäkter och annat och då är förstås det här elektroniska spåret jätteviktigt för oss när det gäller att hitta den här gärningsmannen, säger Anders Ahlqvist, specialist på IT-brottsfrågor till Sveriges Radio.

Brist på resurser

Aftonbladet har i flera artiklar uppmärksammat att rekryteringen till IS bedrivs aktivt på sociala medier. Men polisen har inte hängt med i utvecklingen när det kommer till att utreda brotten. Till och med säkerhetspolisen talar om hur de inte tar sig in i internets slutna rum.

Brist på både resurser och kunskap på IT-området är bidragande orsaker till det dåliga resultatet. Nu startas därför ett nytt nationellt IT-brottscentrum.

Det ska komma igång i höst, och uppbyggnaden kommer enligt polisen ta flera år. 45 anställda på den nationella operativa avdelningens IT-sektion ska bli runt 100.

Poliser måste utbildas

Hittills har förundersökningsledare och utredare fått utbildning. Men fortfarande saknar många poliser kompetens på IT-området.

– Vi behöver fortfarande lyfta grundnivån hos svensk polis. Vi har ju långt ifrån utbildat alla. Det pågår även ett arbete där IT-kunskaper ska stoppas in i grundutbildningen på polishögskolorna och på alla fortbildningar ska det här vara ett element, eftersom IT och Internet är ett element i våra liv idag på alla nivåer och på alla plan, säger Anders Ahlkvist.