”Ytterst ovanligt att ett barn dör i mc-olycka”

Publicerad 2015-07-18

Maria Nordqvist, politisk sekreterare på Sveriges motorcyklister säger att det är ytterst ovanligt att ett barn dör i en mc-olycka.

Att ett barn dör i en motorcykelolycka är ytterst ovanligt.

Det säger Maria Nordqvist, politisk sekreterare på Sveriges Motorcyklister.

– Jag kan inte påminna mig när det hände senast, säger hon.

Fram till andra juli i år har elva personer dött i mc-olyckor, dagens två dödsfall är inte inräknade. Under 2014 omkom 29 motorcyklister, året innan var siffran 37, enligt Sveriges Motorcyklister, SMC.

Organisationens politiska sekreterare Maria Nordqvist säger till Aftonbladet att hon inte känner till ett enda fall då ett barn mist livet i en MC-olycka.

– Det har inte hänt under de femton år jag jobbat här. När barn är med kör man på ett sätt att en olycka inte ska hända, säger Maria Nordqvist.

”Kör på så stora vägar som möjligt”

SMC avråder inte från att ta med barn på en åktur.

– Men rekommendationen är de ska kunna nå till fotpinnarna och hålla i sin förälder, samt ha ordentlig hjälm med visir och en overall av kraftigt tyg eller skinn, säger hon.

Mikael Högskoog pressansvarig på Motormännen uppmanar alla att köra på så stora vägar som möjligt, vägar som är mittseparerade eller två plus ett-vägar.

– Vissa har en tendens att utsätta sig för onödiga risker när de kör om. Konsekvenser blir värst för dem som är mest oskyddade, alltså motorcyklister, säger han.

Han uppmanar även alla att hålla avstånd, inte köra för fort, "att inte överskatta sin egen förmåga", som han uttrycker det.

– Men det kanske viktigaste är att inte hålla på med mobilen, gps:en, radion eller annat som kan störa i trafiken, säger han.

Följ ämnen i artikeln