al-Assad och Iran planerar markoffensiv – med stöd av ryskt flyg

Uppdaterad 2015-10-02 | Publicerad 2015-10-01

Bashar al-Assad, Syriens president.

Hundratals iranska trupper uppges ha anlänt till Syrien under de senaste tio dagarna.

Tillsammans med syriska regeringsstyrkor och libanesiska Hizbollah förbereder de nya markoffensiver – understödda av ryska flygattacker, uppger källor till Reuters.

Följ ämnen
Iran

Ryska flyg började på onsdagen bomba områden i närheten av städerna Homs och Hama i västra Syrien, där president Bashar al-Assads regeringsstyrkor slåss mot en rad rebellgrupper, bland andra Fria syriska armén men även den al-Qaida-stödda jihadistorganisationen Nusrafronten.

Samtidigt förbereds nu en ny markoffensiv för att ta tillbaka rebellkontrollerat territorium i samma område, uppger libanesiska källor för nyhetsbyrån Reuters.

Mål på landsbygden

– De ryska flyganfallen kommer inom en snar framtid åtföljas av markoffensiver av den syriska armén och dess allierade, säger en källa med insyn i konfliktens militära och politiska utveckling.

– Det är möjligt att de kommande landoperationerna kommer att riktas mot landsbygden i Idlib och Hama.

Operationen planeras av en allians som förutom den syriska regimen och Ryssland även inkluderar den libanesiska organisationen Hizbollah och Iran, uppger Reuters källor.

”Inte rådgivare”

Hittills har Iran främst bistått Syrien med militär rådgivning och genom att mobilisera miliser, bland annat irakiska och afghanska, som stridit på den syriska regimens sida. Men under de senaste tio dagarna uppges även iranska trupper ha börjat anlända till Syrien.

– De iranska markstyrkornas förtrupper – soldater och officerare – har börjat anlända till Syrien för att delta i det här slaget. Det är inte rådgivare … det handlar om hundratals med utrustning och vapen. De kommer att följas av ännu fler, säger en av källorna.