EU tar hårdare tag mot smugglarna

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-07

Tusentals flyktingar anländer via båt till de grekiska öarna varje dag. Den här båten kom över Egeiska havet till Lesbos 8 oktober.

Nu tar EU hårdare tag mot misstänkta flyktingsmugglare.

Genom insatsen ”Operation Sophia” kan EU-styrkan borda, undersöka och beslagta båtar som används i människohandel.

Dessutom ska det blir lättare att gripa smugglarna.

I dag inleds EU:s nya operation för att komma åt människosmugglare på Medelhavet – ”Operation Sophia”.

Hittills har EU fokuserat på räddningsaktioner och övervakning, men nu går man in i en aktivare fas för att kunna hitta båtarna som används och kunna gripa flyktingarna.

– Vi kommer att kunna gå ombord, söka och beslagta fartyg på internationellt vatten. Och misstänkta människosmugglare och människohandlare som gripits kommer att skickas till de rättsliga myndigheterna i Italien, sade EU:s utrikespolitiska talesman Federica Mogherini i september.

Tydliga gränser

Den Internationella organisationen för migration (IOM) varnar för att operationen kan misslyckas, åtminstone så länge EU inte bekämpar de kriminala gängen i Europa, rapporterar BBC.

– Båtarna är inte anledningen till smugglingen. Insatsen fokuserar bara på båtarna och inte kärnan till problemet, säger Eugenio Ambrosi, regionschef för IOM till BBC.

Det finns uppenbara gränser för EU:s uppdrag. Deras fartyg måste hålla sig på internationellt vatten, vilket innebär att de inte får ligga för nära den libyska kusten. I en tredje fas kan detta däremot bli aktuellt, men det kräver tillstånd från de libyska myndigheterna vilket är praktiskt svårt eftersom landet är splittrat.

Föddes på flotta

Namnet Operation Sophia” kommer från en liten flicka från Somalia som föddes ombord på det tyska flottfartyget Schleswig-Holstein den 22 augusti. Hon föddes på fartyget sedan hennes föräldrar räddats från en flyktingbåt på Medelhavet.

Hittills i år har fler än 500 000 flyktingar lyckats ta sig till Europa genom att korsa Medelhavet. Över 3 000 har drunknat under en av världens farligaste flykter.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln