Hot mot flera skolor – håller stängt

Publicerad 2015-10-23

Poliser patrullerar i dag flera skolor på Gotland efter ett anonymt hot.

Även skolor i Göteborg, Borås och Skellefteå har hotats. Samtidigt håller en gymnasieskola i Örebro stängt efter att ha utsatts för hot.

Nu håller även Anderstorpsskolan i Skellefteå stängd.

Tre skolor i Göteborg har utsatts för hot.

Någon eller några har satt upp affischer på Grevegårdsskolan med hot och en tydlig koppling till gårdagens attentat i Trollhättan.

– Det är en bild som ska föreställa gårdagens gärningsman och lite text, säger Sten Gustafsson, presstalesman på polisen.

Över bilden på gärningsmannen står det: "Guess what I'm back".

– Vi har varit där och hämtat lapparna. Det är naturliga reaktioner med oro på skolan, men den håller fortfarande öppet.

"Allt är lugnt på skolan, vi har vanlig verksamhet och ökad uppsikt över skolgården. Föräldrar är välkomna att hämta sina barn om de vill", skriver Grevegårdsskolan på sin hemsida.

Även Kannebäcksskolan och Vättnedalsskolan i Västra Frölunda ska ha hotats under förmiddagen. En anmälan om olaga hot mot grupp har upprättats.

Anderstopsskolan stängs

Vid 12-tiden hotades ytterligare skolor i Borås.

Ett anonymt facebookinlägg riktar ett allmänt hot mot skolor i Borås, därför höjs nu säkerheten på samtliga skolor.

– Vi ökar närvaron med polis och väktare, säger Bo Hansson, säkerhetschef på Borås stad.

Skolorna håller däremot öppna, men med låsta dörrar för att "öka känslan av säkerhet och trygghet".

Anderstorpsskolan och Balderskolan i Skellefteå har också hotats och utrymts på grund av hoten. Skolans rektor har beslutat att hålla Anderstorpsskolan stängd.

– Det har kommit något slags hot över en chattapp och då har man gjort bedömningen att utrymma skolan, säger Anders Bergström, skolchef i Skellefteå.

Polisen finns på plats för att trygga läget och stämningen.

– Annars har vi inga pågående åtgärder, men vi utreder detta som ett olaga hot, säger Peder Jonsson, presstalesman på polisen.

Patrullerar på flera skolor

På Gotland bevakar och patrullerar polisen flera skolor. Orsaken är ett anonymt hot som riktats mot skolor på Gotland.

"Hade inte gått till skolan om jag var ni i dag visbybor, har vapen med mig, den som överlever vinner", skrev en anonym person på internetforumet 4chan.

– Det är ett allmänt hot, därför har vi inte tagit något beslut om utrymning av några skollokaler, säger Towe Hägg, presstalesman på polisen.

Just nu arbetar polisen med att finnas på skolorna för att kunna besvara frågor från personal, elever och andra drabbade. En förundersökning om olaga hot har inletts.

Enligt uppgifter till Hela Gotland har Wisbygymnasiet låsts och ingen får komma in eller ut. Flera elever uppges sitta inlåsta i skolan.

Göran, 41, har en dotter som går på gymnasieskolan.

– De bommade igen hela skolan, gick in och sökte igenom den. Men nu har min dotter fått komma hem i all fall. Självklart var jag orolig, säger han till Aftonbladet.

Skola håller stängt

Samtidigt håller Grillska gymnasiet i Örebro stängt i dag efter att de fått ett anonymt hot på skolans Facebooksida. Det är fortfarande oklart exakt vad som skrevs på sidan.

Skolledningen tog snabbt beslutet att hålla skolan stängd under dagen.

– Det är alltid svårt att bedöma graden av ett hot, men vi har det fulla ansvaret för alla elever och dess säkerhet. I det här fallet kändes det bättre att hålla skolan stängd, säger Kristoffer Carlring, rektor på Grillska gymnasiet.

”Skapar mycket känslor”

”Vi har valt att hålla skolan stängd i dag på grund av att vi har fått ett hot via Facebook”, skriver skolledningen på Grillska gymnasiet på Facebook.

Polisen ska ha rekommenderat ledningen att hålla skolan öppen, men trots det valde de att hålla stängt i dag.

– Vi bedömde att vi vill hålla skolan stängd med tanke på det som hände i går i Trollhättan så skapar det mycket känslor.

Polisen har valt att inte kommentera händelsen ännu, men har precis hållit ett möte med skolledning och personal.

Skolan har omkring 300 elever.

– Det vi har mött från elever är att de tycker att det är tråkigt att inte få gå i skolan, men de har ju också en förståelse för att skolan håller stängt en dag som denna, säger rektor Kristoffer Carlring.

Stort polispådrag till skolfest

I Östersund larmades polisen till Wargentinsskolan efter att elever sett två personer med svärd vid 10-tiden. Polisen var snabbt på plats med en styrka på elva personer.

– Men vi kunde konstatera att det var en halloweenfest som de här personerna tillhörde. Svärd var det, men det var inga riktiga svärd, säger Magnus Hamstig, vakthavande befäl på Jämtlandspolisen.

Polisen var vid 11-tiden fortfarande på plats för att prata med oroliga på platsen. Ingen har kommit till skada och polisen misstänker inget brott.

Ett 30-tal skolor ska ha utsatts för olika former av hot under dagen.

Texten uppdateras