Massprotester väntar Åkesson i Stockholm

Publicerad 2014-05-21

Tusentals motdemonstranter väntas när Sverigedemokraterna avslutar sin valturné i Stockholm på lördag kväll.

– Vi räknar med att Stockholmspolisen klarar av det, säger inspektör Kjell Lindgren.

Under förra veckans besök i Göteborg kom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson aldrig till tals på grund av högljudda protester.

Nu på lördag planerar han att avsluta sin valturné med ett tal på Norrmalmstorg.

Tusentals motdemonstranter väntas dyka upp. Nära 4 000 personer har anmält sig till ett event på Facebook som uppmanar till protester.

På Stockholmspolisens operativa avdelning berättar inspektör Kjell Lindgren att de förbereder sig för att det kan bli stökigt.

– Reaktionerna har funnits över hela landet mer eller mindre och det är vi medvetna om. Det är en stor stad och är logiskt att det blir mer folk, men det förändrar inte vårt arbetssätt. Vi ska agera om det begås brott, säger han.

Gruppen bakom eventet uppmanar motdemonstranterna att stå tysta med vända ryggar mot Åkesson. Flera personer som kommenterat på sidan talar för högljudda protester likt de i Göteborg.

– Att stå bortvänd är ingen ordningsstörning så länge de inte stör den som har rätten att tala. Ordningsstörning är att spela trumpet, vuvuzela eller att skrika.

Lovar inte säkerhet

Han kan inte svara på hur stor polisinsatsen kommer att bli. Men säger att de "gör bedömningar över tid" och att de med kort varsel kan kalla in förstärkning.

Kan polisen garantera säkerheten i området?

– Garantera är ett stark ord, men vi ska göra allt vi kan för att demonstrationen ska kunna hållas och att eventuella motdemonstrationer också ska kunna hållas, säger Kjell Lindgren.

I dagsläget har bara SD ansökt om tillstånd, enligt Kjell Lindgren.

– Men spontana reaktioner har också rätt att höras, säger han.

På fredag kommer Björn Söder (SD) att tala i Farsta centrum. På Facebook har nära 2 500 personer anmält sig till den motdemonstrationen.