Vildsvin attackerade miljardär

Publicerad 2014-11-27

Miljardären Rune Andersson var ute med sin familj på de egna markerna och jagade.

Då gick vildsvinsgalten till attack och satte betarna i sonen.

– Jag har aldrig sett ett så aggressivt vildsvin, säger Rune Andersson.

Förra veckans jakt blev en obehaglig upplevelse för industrimannen Rune Andersson.

Den förre vd:n för Trelleborg AB var ute med sina söner i de egna jaktmarkerna i Skåne. Det började närma sig slutet på jakten och Rune Andersson skulle gå ner från jakttornet.

– Då kom ett vildsvin som försökte anfalla mig. Jag stannade kvar i tornet, så mig kom han inte åt. Men han anföll istället min son och fällde honom.

Betarna gick igenom två par långkalsonger

Galten slutade inte där, utan satte dessutom betarna i sonens ben och rev upp läderbyxorna och två par långkalsonger. Sonen fördes till sjukhus med en bruten tumme och sår på båda benen.

Rune Andersson klarade sig utan en skråma, men vill nu varna andra jägare där ute för vildsvinen.

– Jag är en van jägare, men jag har aldrig sett ett så aggressivt vildsvin. Jag tycker att det är bra att folk vet om att vildsvin kan vara farliga och gå till anfall, säger han.

Ovanlig attack

Christer Pettersson jobbar på Naturvårdsverket och är expert på vildsvin. Han menar att det är ovanligt att vildsvin anfaller människor på det här sättet.

– Det är ovanligt att en oskadad galt går till attack på det här sättet. Om ett vildsvin attacker så är det oftast en sugga som vill försvara sina ungar, säger han.

Kan vara för sent

Christer Pettersson tycker dock att det finns skäl att vara på sin vakt. Vildsvinspopulationen har ökat kraftigt – från några hundra i hela landet i slutet av 80-talet till flera hundratusen idag.

– Det gäller att hålla ögonen öppna och att ge sig till känna när man är ute i skogen, då håller vildsvinen sig undan.

Om attacken väl inträffar kan det nämligen vara för sent.

– Då går det så snabbt att det är svårt att göra något, se bara till att inte vända det ryggen och försök komma upp i ett träd eller en sten, säger Christer Pettersson.