Löfven: ’Vill inte recensera ett annat lands asylpolitik’

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-11-11

OSLO. Det går en djup spricka mellan de nordiska länderna när det kommer till asylpolitik.

Men det märks inte när Stefan Löfven hälsar på sina grannar.

– Man hinner inte diskutera allt, säger statsministern.

Stefan Löfven (S) är just nu på besök i Norge. Han deltar i den facklig-politiska samorganisationen Samaks kongress och passade dessutom i går på att avlägga en första visit hos sin norska motsvarighet, Höyres Erna Solberg.

När han i dag avrundar kongressen åker han vidare med regeringsplanet till Danmark för att överlägga med den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt (S), som dock också deltar i den pågående kongressen.

Utåt poängterar de nordiska ledarna gärna sina länders enighet, gemensamma historia och likartade samhällssystem.

– Våra länder har långa och nära kontakter, sa till exempel Löfven i går när han höll presskonferens tillsammans med Erna Solberg.

Sprickor mellan länderna

Men det finns också stora skillnader.

En av de allra tydligaste sprickorna finns i de nordiska ländernas asylpolitik.

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt som i dag. Sverige tar ett stort ansvar och är i dag bland Europas och världens främsta mottagarländer.

I fjol tog Sverige emot dubbelt så många asylsökande som de övriga nordiska länderna – tillsammans. Och nästa år beräknas skillnaden bli ännu större.

Till Sverige väntas runt 100 000 personer medan man i Norge räknar med en minskning till runt 11 000 totalt.

Diskuterade ebola och utbildning

När Erna Solberg i går bjöd på bubbelvatten och kaffe på sitt arbetsrum var det dock ingenting som lade sordin på samtalet. I stället diskuterade man saker som forskning, utbildning, ebola och infrastruktur.

– Vi valde inte bort någonting, vi har valt ett antal frågor att prata om, vi har en lång lista men man hinner inte allt, säger Löfven.

Den svenske statsministern ville inte uttala sig om hur han ser på Norges agerande i asylfrågor.

– Jag tänker inte recensera ett annat lands asylpolitik. Vi står upp för vår politik och att det är viktigt att länder följer de internationella konventioner som finns, och det upplever jag att Norge gör.

En stor del av förklaringen till de många asylsökande finns i kriget i Syrien och den upptrappade konflikten i Irak. Hur man ska få stopp på detta och vad man kan göra på plats togs dock upp.

– Vi är små länder men vi kan göra mycket. Vi är aktiva i Förenta Nationerna för att få en lösning så att människor inte behöver fly, säger Löfven.

Solberg: ”Norge bidrar”

Under presskonferensen som hölls efter de båda statsministrarnas möte vände sig Erna Solberg emot medias bild av ett Norge som inte tar tillräckligt ansvar.

Hon menade att man bland annat hjälper på plats.

– Norge bidrar med en miljard kronor till Irak och Syrien och vi har ett extra ordinärt mottagande av syriska kvotflyktingar. Så jag tycker vi gör mycket, säger hon.

Inte heller under besöket i Köpenhamn räknar Stefan Löfven med att ta upp asylfrågorna. Det vill han dock göra i EU-sammanhang.

Enligt statsministern ska Sverige driva att länder som tar emot många asylsökande ska få ekonomisk ersättning – som övriga länder får bidra till.

Under besöket i Oslo blev det också tydligt att de båda grannländerna har en mycket skild syn på frågan om tiggare. I Norge utreds tiggeriförbud – Sverige säger nej.

– Jag har en annan uppfattning. Man kan inte förbjuda fattigdom. Det man ska angripa är roten till fattigdomen, säger Löfven.

Följ ämnen i artikeln