Minst 200 döda efter massaker

Uppdaterad 2012-07-19 | Publicerad 2012-07-12

Blodig attack i Syrien
– civila avrättade

Först besköts den lilla byn i Hamasprovinsen i går kväll med granater från stridvagnar och helikoptrar.

Sedan stormades al-Tremseh av regimtrogna trupper.

Minst 200 personer ska ha dödats – de flesta var stridande rebeller, uppger oppositionsaktivister.

Attacken på torsdagskvällen är den mest våldsamma i den nu 16 månader långa konflikten, rapporterar Sky News.

Byn, som hade runt 7 000 invånare, är nu tom.

– Alla är döda eller har flytt, säger aktivisten Abu Ghazi till AFP, enligt Sky News.

Hundratals döda

Enligt oppositionen ska flera personer först ha dött av den kraftiga beskjutningen – sedan stormades byn av regimtrogna Bashar al-Assads shabiha-milis. Ett antal personer ska ha avrättats med nackskott av trupperna.

Dödssiffran varierar mellan olika källor men enligt flera uppgifter ska minst 200 personer ha dödats. 150 kroppar ska ha hittats inne i byn al-Tremsehs moské, skriver al-Arabiya.

Enligt uppgifter till AFP ska majoriteten av dödsoffren ha varit stridande rebeller, men uppgifterna går isär.

För oberoende medier utanför Syrien är det nästan omöjligt att rapportera korrekt om antalet döda vid attacker som den i al-Tremseh. Alla uppgifter om attacken och antalet döda kommer från motståndare till president Bashar Al-Assad. Regimtrogen syrisk tv rapporterade under torsdagskvällen om att tre personer hade dödats i attacken och anklagade beväpnade terrorister för att ligga bakom våldet.

Försökte ta tillbaka byn

I ett uttalande menar Syriska Muslimska brödraskapet att FN:s sändebud Kofi Annan är delansvarig för massakern.

– Vi ser inte monstret Bashar som den enda ansvariga för detta avskyvärda brott... utan också Kofi Annan, ryssarna och iranierna, och alla länder som låtsas vara fredens och stabilitetens väktare i världen men tiger, sa gruppen i ett uttalande, enligt AFP.

Obekräftade uppgifter gör gällande att regeringstrupperna försökte ta tillbaka byn från oppositionen.

Enligt Twitterkontot Syria News Network som har kontakt med oppositionella inne i Syrien ska FN:s observatörsgrupp ha stått fyra kilometer från byn medan Assads trupper avrättade civila.

Ryssland avvisar sanktioner

Ryssland avvisade i går sanktioner mot Syrien för att få ett slut på den långa konflikten, uppger TT-Reuters-AFP. FN:s säkerhetsråd är därmed splittrat i frågan när förhandlingarna inleds om en resolution som förlänger FN-insatsen i landet.

Rådet måste besluta om FN-styrkans framtid före den 20 juli då den 90-dagar långa mandatperioden löper ut.

Ryssland vill att insatsen förlängs under ytterligare en lika lång period medan USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike föreslår att den förängs med 45 dagar och att Kofi Annans fredsplan placeras under FN-stadgans kapitel 7.

Omröstning nästa vecka

Det skulle ge säkerhetsrådet allt från diplomatiska möjligheter och ekonomiska sanktioner till en militär invasion, skriver TT-Reuters-AFP.

Nästa onsdag kommer en omröstning i frågan att ske.

Syriska nationella rådet menar att det krävs en "brådskande och klar resolution från säkerhetsrådet under kapitel 7, som skyddar Syriens folk, uppger nyhetsbyråerna.

Under ett möte i Moskva under de närmaste dagarna kommer Ryssland att be FN-sändebudet Kofi Annan att arbeta mer aktivt med den syriska oppositionen, skriver AFP.

Kan använda klusterbomber

I går kom uppgifter om att regimen verkar använda Sovjet-tillverkade klusterbomber i konflikten. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har två videofilmer från Jabal Shashabu, nordväst om Hamaprovinsen, laddats upp på Youtube.

– De här videorna visar identifierbara klusterbomber och ammunitionsdelar, säger Steve Goose, chef för vapenavdelningen på Human Rights Watch.

Syrien har till skillnad från ett hundratal andra länder inte skrivit under det avtal som förbjuder användning av klusterbomber.

Svenska ambassaden öppen

Den 29 mars beslutades att Sveriges ambassad i Damaskus skulle reducera verksamheten och flytta visering och migrationsverksamheten till Amman. Ambassadören och fyra andra tjänstgörande personer roterar sedan dess mellan Damaskus och Beirut, men enligt UD finns inga planer på att ta hem dem.

– Utrikesministern har snarare varit tydlig med att vi ska närvara i Syrien. Stänger man ambassaden har vi inga ögon på insidan så att säga. Vad jag vet har det inte skett någon ändring av det, säger Hanna Björnfors, på UD:s presstjänst.