340 354 namn mot främlingsfientlighet

Uppdaterad 2015-12-17 | Publicerad 2010-09-21

Aftonbladets Jan Helin: "Det är helt fantastiskt"

Folkets uppror fortsätter.

Fler än 340 354 personer har nu skrivit under Aftonbladets kampanj ”Vi gillar olika” – och tagit ställning mot främlingsfientlighet.

– Vi har fått ett kraftfullt och varmt gensvar från läsarna, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

I söndags drog kampanjen i gång och redan nu har en kvarts miljon svenskar skrivit under och sagt: "Vi gillar olika".

Varmt gensvar

Främlingsfientlighet upprör och stöder för mångfald är stort.

– Det är helt fantastiskt. Jag har aldrig varit med om en kampanj som mötts av ett sånt kraftfullt och varmt gensvar från läsarna. Det finns en känsla i landet av olust över att ett främlingsfientligt och nationalistiskt parti kommer in i riksdagen, säger Jan Helin.

Kampanjen fortsätter

Och reaktionerna har inte låtit sig vänta och Aftonbladets chefredatör har fått motta många mejl med positiva reaktioner.

Samtidigt har sympatisörer av Sverigedemokraterna varit upprörda.

– De som kritiserar den här kampanjen för att vi inte accepterar valresultatet har inte förstått hur en demokrati fungerar. Vi använder yttrandefriheten, en hörnpelare i demokratin, för att ta ställning och låta den tysta majoriteten kommentera valresultatet, säger Jan Helin.

Hur kommer kampanjen att gå vidare?

– Vi kommer att fortsätta nu att söka förklaringar till varför 5,8 procent valde att stödja SD. Vi kommer också att fortsätta att driva kampanjen till stöd för ett samhälle med mångfald.

– Jag vill också säga att initiativet vi såg på Segerls torg i går var oerhört glädjande. Det är roligt och värmande att se att fler har reagerat och agerar.

528 666 stödjer kampanjen – gör det du med:

Aftonbladets
bloggar
Stöd
kampanjen