Katten Knäckens staty är hotad

Publicerad 2014-05-14

Konstnären: "Knäcker mig om det inte är klart i sommar"

Det fattades 60 000 kronor och tiden började rinna ut. Planerna för en bronsstaty av katten Knäcken i Visby såg ut att gå i stöpet.

Men så kom plötsligt en glad överraskning.

I FORM Det finns en färdig prototyp i naturlig storlek. Den ska gjutas i brons.

– Vi var ledsna i går, säger Andrea Gadd som vill ha en minnesstaty av Knäcken, den kända katt som levde sitt liv bland folk på Stora Torget i Visby.

En grupp på Facebook driver på för att göra planerna till verklighet. Men initiativtagarna skulle i går lägga ned insamlingen till statyn eftersom det fattades 60 000 kronor.

När de ringde för att lämna beskedet till konstnären Sanny Laurin, som fått uppdraget, höll de på att falla av stolarna.

– Då överraskade han oss med att han gör det gratis. Han vill så gärna se den här statyn och har fått höra så mycket positivt från folk i Visby, säger Andrea Gadd.

Konstnären säger att han gör verket gratis av ren självbevarelsedrift.

– Jag får ständigt frågan om hur det går med Knäcken och om det blir någon staty. Det knäcker mig helt enkelt om det inte är klart i sommar, säger Sanny Laurin.

"Världens snällaste"

Nu saknas i stället 20 000 kronor för materialkostnader och gjutning.

– Det är ju kutym att konstnären ska ha 50 procent, så det är extremt generöst av Sanny Laurin. Nu känns det eländigt om vi inte klarar det.

Under gårdagen ökade de insamlade pengarna med tio procent. Andrea Gadd tackar sin hjälte för att drömmen lever.

– Världens snällaste och bästa Sanny.