Margot Wallström om Turkiet ”mycket allvarligt”

Publicerad 2016-07-21

Turkiets president Erdogan.

Turkiet ska häva Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Det säger landets vicepremiärminister, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är en mycket allvarlig situation, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

Numan Kurtulmus, vice premiärminister, säger att europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna tillfälligt kommer att upphävas.

Och det får Sveriges utrikesminister Margot Wallström att se rött.

– Det är en mycket allvarlig situation och det känns inte förtroendeingivande med en retorik och ett sätt att tala som också upplevs väldigt provocerande, säger hon till TT.

– Just nu måste vi pröva alla vägar att på ett fredligt sätt få dem att förstå att det är viktigt att respektera demokrati och mänskliga rättigheter.

Försökte lugna befolkningen

Beslutet om att de mänskliga rättigheterna tillfälligt kommer upphävas tas som en följd av det undantagstillstånd som råder i landet efter kuppförsöket förra veckan. En av landets andra vice premiärministrar uttalade sig på torsdagen för att lugna befolkningen, rapporterar TT.

"Undantagstillståndet i Turkiet kommer inte att innebära begränsningar av rörligheten, folksamlingar eller den fria pressen." har han skrivit på Twitter.

Undantagstillståndet kan enligt Numan Kurtulmus avslutas inom en till en och en halv månad, i stället för de tre månader som tidigare angavs.

Kan införa dödsstraff

Undantagstillståndet trädde i kraft på torsdagen och innebär att myndigheterna utökade möjligheter att agera mot de som man anser varit delaktiga i kuppförsöket. Regeringen med president Recep Tayyip Erdogan i täten får också möjlighet att stifta nya lagar utan att gå via parlamentet samt rätt att begränsa medborgarnas rättigheter.

Erdogan har tidigare sagt att det kan bli aktuellt att återinföra dödsstraffet för att straffa personer som varit med i kuppförsöket, något som möts av stor kritik. Inte minst från EU som sagt att Turkiet aldrig kan komma på tal som medlem i unionen om man har dödsstraff.

– Vi måste dra våra röda linjer. Dit hör till exempel ett återinförande av dödsstraffet. Det är oförenligt med ett EU-medlemskap och eftersom vi har en procedur för EU-närmandet kommer det här att förstöra detta. De måste få klart för sig att det blir svårare med diplomatiska kontakter med ett land som beter sig på det här sättet, säger Margot Wallström till TT.

Under torsdagen har nästan 60 000 ur statsförvaltningens anställda blivit sparkade, avstängda, tvingade att säga upp sig eller fått sina licenser indragna, rapporterar AP.