Minst 32 döda i jordskalv i Japan

Publicerad 2016-04-16

Minst 32 människor har dött efter ett kraftigt jordskalv i Japan.

Jordskalvet med magnituden 7,3 har dessutom skadat hundratals människor.

Flera personer befaras vara fast i rasmassorna.

Bara ett dygn efter att det skett ett jordskalv i japan har det rapporterats att landet drabbats av ännu ett – ett betydligt kraftigare.

Under det japanska lördagsdygnets första timmar, klockan 01.25, började jorden skälva i Kumamotoområdet. I jordskalvet, med magnitud 7,3 har minst 32 människor bekräftats döda, enligt myndigheter.

Tv-bilder från området visar hur byggnader rasat i skalvet och räddningsarbetare arbetar med att lokalisera människor som befaras vara fast under rasmassorna.

Hundratals skadade

Tusentals personer har skadats i jordskalvet, just nu är ungefär 1 500 personer skadade.

Japanska myndigheters talesperson Yoshihide Suga ber folk att inte få panik.

– Snälla hjälp varandra att hålla er lugna, säger han, skriver AP.

Förödelsen är mycket omfattande efter skalvet, med bränder, strömavbrott, kollapsade broar och byggnader och dessutom stora hål som öppnat sig i marken som följd. Invånare som bor i närheten av en damm i området har uppmanats att evakuera då det råder risk för att den brister, rapporterar det japanska radio- och tv-bolaget NHK.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, befarar att skalvet kan få allvarliga konsekvenser, eftersom det inträffade i ett storstadsområde med kring 700 000 boende.

– Det här skalvet är också i samma storleksordning, kanske till och med lite kraftigare, än skalvet i Kobe på 90-talet då 6 000 människor omkom, säger han.

Bödvarsson säger att konsekvenserna av ett skalv är svåra att förutsäga eftersom mycket är beroende på hur byggnader och annat är konstruerade. Många byggnader är dock redan skadade efter tidigare skalv.

– Det kan finnas sådana exempel att byggnader tagit skada av skalvet i går och rasar av skalvet i dag. Men i en sådan byggnad är det nog ingen som befinner sig, menar Bödvarsson.

Flera jordbävningar

Jordskalvet kom efter att flera jordbävningar skakat området under fredagen då minst nio personer omkom och över 1 000 personer skadades, enligt NHK. De tidigare skalven inträffade på betydligt längre avstånd från Kumamoto än det senaste kraftiga skalvet.

Följ ämnen i artikeln