Nytt fall av mjältbrand nära Omberg

Publicerad 2016-08-01

Ett nytt fall av mjältbrand har konstaterats nära Omberg i Östergötland, uppger Jordbruksverket.

Nu har sammanlagt åtta nötkreatur och en häst dödats av den farliga sjukdomen – på bara några veckor.

Det nya fallet av mjältbrand gäller en ko som levt vid en gård omkring fyra kilometer från den plats där det första fallet konstaterades för ett par veckor sedan, uppger Jordbruksverket.

Djuret hittades död i lördags. Under söndagen analyserades prover som togs och misstanken om mjältbrand bekräftades.

– Gården ligger i området och det är inte förvånande att vi hittar ett nytt fall. Men för varje nytt, om det är på gammal eller ny besättning, är det lika frustrerande. Vi vill förstås att det ska upphöra. Många djurhållare är oroliga, säger Lotta Andersson, ställföreträdande enhetschef på Jordbruksverket.

­Försöker att spåra källan

Totalt har nio fall av mjältbrand konstaterats i området i sommar. Källan är fortfarande okänd. Det är minst lika viktigt att hitta spridningsvägen, som den primära källan, förklarar Lotta Andersson.

– Det är inte säkert att vi hittar den primära källan, därför försöker vi hitta spridningsvägen för att bryta det på så sätt, säger hon.

Idisslare är känsliga för mjältbrand eftersom att de ofta nuddar marken med mulen och då stöter på smittämnen.

– Primära källan kan till exempel finnas vid gamla mjältbrandskadaver som funnits i marken sedan länge. Sporer kan leva i upp till 50 år. Det händer, när det är torrt och varmt, att det kan komma upp via sprickor i marken, säger Lotta Andersson. 

20-tal personer medicineras

Mjältbrand har förekommit i området historiskt. Djur på gården där den döda kon hittades vaccineras. Även djur på andra gårdar vaccineras.

– Risken för människor är inte stor. De som är i riskzonen är djurägare och veterinärer som kommit i kontakt med döda djur. De behandlas med antibiotika, säger Lotta Andersson och uppger att ett 20-tal personer efter Ombergutbrottet medicineras.

Vandrare får uppmaning

Trakterna kring Omberg är populära att vandra i. Nu uppmanas besökare att respektera de avspärrade platserna – för att minimera risken för smittspridning. Jordbruksverket uppger att det är helt ofarligt att äta kött och andra livsmedel som produceras i området.

Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och SVA arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg.

Följ ämnen i artikeln