Experter: Ryssland vill påverka fredsprocessen

Publicerad 2016-08-11

Ryssland anklagar Ukraina för att ha försökt genomföra terrorhandlingar på Krimhalvön.

Anklagelserna tillbakavisas av Ukraina som menar att det är rena påhitt.

– Det kan också vara så att inget av det här har hänt, att Ryssland försöker skapa en situation för att ifrågasätta Ukrainas trovärdighet, säger Peter Mattsson, universitetslektor vid Försvarshögskolan som forskar på rysk militär förmåga.

Peter Mattsson är universitetslektor vid Försvarshögskolan.

På onsdagen kom ryska uppgifter om att man kunnat oskadliggöra en grupp ukrainska terrorister som haft som mål att slå ut viktig infrastruktur på Krimhalvön. Ryska medier hävdar att den ryska säkerhetstjänsten, FSB, kunde gripa sju personer och dessutom beslagtagit stora mängder vapen och ammunition. Improviserade spränganordningar ska också ha burits av gruppen, rapporterar bland annat den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

– Om uppgifterna är riktiga så kan det inte vara något spontant, det måste ha varit noggrant planerat sätt till mängden vapen man påstår sig ha hittat. Frågan är då vem det är som utfört det och det är väldigt svårt att se vad Ukraina skulle vinna på att göra såhär. Men bevisbördan ligger på Ryssland och de har inte presenterat mycket till konkreta bevis, säger Peter Mattson, forskare vid Försvarshögskolan.

Ukraina säger att de ryska uppgifterna är fantasier och svepskäl för att trappa upp tonen i konflikten.

Vissa, till exempel Carl Bildt, menar att det i själva verket kan vara Ryssland som själva ligger bakom det här. Hur kan det vara det?

– Det här kan vara en liten händelse iscensatt av Ryssland som är del av något större. Att man vill få en strategisk effekt. Jag tror att det skulle kunna vara något man gör för att påverka fredsprocessen, att misstänkliggöra Ukraina. Allt detta kommer givetvis Ryssland förneka så man kan inte veta något säkert.

Kan det vara som Ryssland säger, att det är ukrainska sabotörer?

– Det är väldigt svårt att se vad Ukraina skulle ha att vinna på det, så det tror jag inte. Det kan vara en frisvängande grupp i Ukraina som agerar på egen hand, utanför regeringens kontroll, och som vill öka spänningen med Ryssland.

”Försöker hitta nya vägar”

Kort efter de ryska uppgifterna om avvärjda terrorattentat gav Rysslands president Vladimir Putin besked, efter ett möte i det ryska säkerhetsrådet, om att landet inte kommer att medverka vid nästa runda av fredssamtal gällande konflikten i Ukraina, vid G20-mötet i september, rapporterar bland annat Financial Times.

Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, forskar på rysk politik och ekonomi. Han menar Ryssland kan försöka att förändra förutsättningarna med väst.

– Det som är intressant är att Putin direkt gick ut och använde händelserna på Krim för att avblåsa nästa fredsmäklande samtal och sa att det inte längre var aktuellt. Det är mycket intressant och det hände direkt efter att han träffat Erdogan, som bekräftade sin nya lojalitet till Ryssland. Att Turkiet vänt sig bort från väst är en intressant vändning och kan potentiellt användas av Ryssland för att hitta nya vägar inför kommande förhandlingar, säger Martin Kragh.

Han är tveksam till att situationen på Krim skulle vara en rysk aktion för att förbereda en större operation i Ukraina.

– Skulle man gå in ännu mer i Ukraina med militär och försöka ta större territorium så skulle det inte längre med någon slags trovärdighet gå att förneka rysk militär närvaro. Tidigare har man använt sig primärt av ombud för att ta kontroll över områden med det skulle behövas en ökning av reguljära förband för att ta mer territorium.

”Kan inte utesluta någonting”

Vid sidan om den ryska versionen med ukrainska terrorister och spekulationer kring om Ryssland själva ligger bakom händelserna finns ytterligare möjliga scenarion, menar Peter Mattson.

– Att det är en grupp utanför Moskvas kontroll men som sympatiserar med Ryssland och vill få till den här anspänningen. Det kan också vara så att inget av det här har hänt, att Ryssland försöker skapa en situation för att ifrågasätta Ukrainas trovärdighet. Det går i linje med den nya typ av krigföring som Ryssland anammat.

En bakomliggande orsak till kriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krim 2014 sades då vara att Putin ville stärka sin position på hemmaplan. Att en yttre fiende skulle stärka nationalismen på hemmaplan vilket skulle få folket att sluta upp bakom ledaren.

Kan det vara fallet nu?

– Det finns alltid spekulationer om att Putin ska göra något nytt spektakulärt, för att stärka sin position eller av en annan anledning. Det enkla svaret är att ingen vet. Men hans sits är ohotad, säger Martin Kragh.

– När det gäller Ryssland är allt möjligt och man kan inte utesluta någonting, säger Peter Mattsson.