Svensk barnmat testas för hästkött

Publicerad 2013-02-19

Nu ska livsmedelsjätten Nestlé DNA-testa all sin barnmat.

Det efter att företaget dragit in flera färdigrätter som visat sig innehålla hästkött.

– Vi har nu infört ett DNA-test för råvarorna i alla våra produkter, säger Marie Louise Elmgren vid Nestlé.

Representanter från världens största livsmedelsföretag, Nestlé, har tidigare kommenterat hästköttskandalen med att deras produkter bestämt inte var berörda.

Men det visade sig alltså inte stämma.

Igår drog Nestlé in flera av sina färdigrätter efter att man hittat spår av hästkött i nötkött-produkter.

– Det rör sig om produkter som har sålts i Italien och Spanien, produkter som vi inte säljer i Norden, säger Nestlés informationschef Marie Louise Elmgren, till Aftonbladet.

Nu ska Nestlé därför DNA-testa alla sina produkter, inklusive den barnmat som säljs i Sverige.

– Nu har vi infört ett program för DNA-tester som vi kommer att göra på råvarorna i samtliga produkter, säger Marie Louise Elmgren.

”Kan aldrig garantera”

Nestlé har redan satt igång med testerna och hittills har man inte hittat några spår av hästkött. Men det kan det dröja innan den testade barnmaten kommer ut på marknaden.

– När man genomför ett sådant här stort testprogram tar det tid och det kan därför ta ett tag innan produkterna kommer ut i butik, säger Marie Louise Elmgren.

Trots att man nu genomför noggranna tester, kan Nestlé inte till hundra procent garantera att hästkött inte dyker upp i deras produkter igen.

– Vi kan aldrig garantera något. I nuläget kan vi säga att vi inte har några indikationer på att våra produkter i Norden är involverade, säger Marie Louise Elmgren.