Polisen tror att fler är inblandade i ryktesspridningen

Publicerad 2012-12-19

Kriminell klan blandar sig i konflikten

En poliskälla uppger för Aftonbladet att ytterligare en person tros ligga bakom spridningen av sexrykten om ungdomar i Göteborg.

Samtidigt kommer uppgifter om att en kriminell sammanslutning blandat sig i konflikten.

– Det är mycket möjligt att det är så. Men det är inte jag som ska kommentera det, säger polisens handläggare Mats Edsand.

En 17-årig flicka är sedan i går skäligen misstänkt för grovt förtal för att att ha spridit sexrykten och publicerat namn och bild på ungdomar i Göteborg.

Nu uppger en poliskälla för Aftonbladet att ytterligare en person – en pojke – tros ligga bakom profilerna på Instagram som spridit ryktena.

– Just nu är det en kille och en tjej som man tror har gjort det här, säger källan till Aftonbladet.

Kriminella blandar sig i

Från officiellt håll kan polisen inte säga ifall ytterligare personer misstänks ligga bakom Instagramkontot.

– Jag kan inte säga att jag har fått sådana uppgifter. Men det kan alltid finnas. När det sprids på detta sätt så är det många inblandade, säger Ulla Brehm presstalesman hos Göteborgspolisen.

Totalt har polisen fått in ett 50-tal anmälningar om förtal och misshandel.

– Vi har inte gripit någon mer misstänkt. Men det är klart att det finns fler, säger Brehm.

Enligt Aftonbladets källa har även en kriminell klan blandat sig i konflikten. Medlemmar ur en släkt med flera tungt kriminellt belastade personer ska i måndags ha dykt upp hemma hos den 17-åriga flickan och den pojke som misstänks ligga bakom ryktesspridingen.

– Det är mycket möjligt att det är så. Men det är inte jag som ska kommentera det. Det är åklagaren, säger polisens handläggare på ärendet Mats Edsand.

Inte heller presstalesman Ulla Brehm kan uttala sig om Aftonbladets uppgifter.

– Jag kan inte säga att jag har fått sådana uppgifter. Men det kan alltid finnas. När det sprids på detta sätt så är det många som drabbas, säger hon.

Befinner sig på hemlig adress

Den kriminella klanen är kopplad till flera grova brott – bland annat mord.

– Förmodligen är det någon närstående eller släkting till dem som har råkat ut för ryktesspridningen. Eller så är det någon som har bett dem om hjälp, säger Aftonbladets källa.

Den 17-åriga flickan och hennes familj befinner sig nu på hemlig adress.