”Clinton kommer inte ge upp ännu”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-07

Svenska experter om demokraternas segdragna valdrama

Kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat kommer att fortsätta, spår flera experter med svenskanknytning.

Kerstin Berglöf, politisk forskare vid utrikespolitiska institutet, tror att kampen inom demokraterna kommer att fortsätta.

– Även om allt tyder på Obama så är jag inte helt säker på att superdelegaterna vill agera nu. De kanske vill låta primärvalsprocessen löpa ut, för att känna att de inte tar ifrån folket deras chans att säga sitt, säger hon till TT.

Ny Obamastrategi

Berglöf har dock noterat en viktig strategiförändring från Obamas sida.

– Efter tisdagen heter det att han inriktar sig på det allmänna valet, att han inte enbart kommer att kampanja i primärvalsstaterna, säger hon.

– Då är frågan hur länge hon hänger kvar.

TT: Vad säger du om Hillary Clintons argument?

– Jag tycker inte att de är starka. Hon har matematiken och pengarna emot sig och nu förlorar hon fart. Hennes enda chans är om Obama gör en riktig blunder.

Snygg sorti

Om Hillary Clinton ska hoppa av så gäller det att hon gör en snygg sorti, eftersom en framtida politisk karriär med möjlighet att bli guvernör i New York eller majoritetsledare i senaten står på spel.

– En snygg sorti är viktig men jag tycker inte att hon behöver göra något annorlunda, det finns positiva sidor med att vara tuff också, säger Berglöf.

– Men om en viktig demokrat, till exempel Wesley Clark eller Al Gore, öppet avråder henne från att fortsätta så kan det skada henne om hon trotsar det och ändå hänger sig kvar.

– Från och med nu så ser det nästan omöjligt ut för Hillary Clinton att rycka åt sig initiativet. Det enda hon kan hoppas på är att superdelegaterna ska tycka att Obama är mindre valbar än hon är. Men det behövs en skandal eller något liknande för att superdelegaterna ska gå emot folkets röst, säger svenske Claes Ryn, professor i statsvetenskap vid The Catholic University of America i USA:s huvudstad Washington.

"Synnerligen envisa”

Ryn tror dock inte att Clinton kommer att ge upp, han beskriver paret Clinton som ”synnerligen envisa personer”. Och ett valår då Hillary Clinton hade väntat sig att bli ”krönt” är det intressant att hon stöter på så mycket motstånd, resonerar Ryn.

– Det är ett tecken på ett stort missnöje med henne inom partiet. Många ser henne och hennes man som makthungriga och skrupelfria individer och de misstänker att hon har ett skumt förflutet med ekonomiska oegentligheter.

”Inget av partierna har lyckats”

– Egentligen har varken demokraterna eller republikanerna lyckats få fram några presidentkandidater som hela partiet kan sluta upp bakom med entusiasm.

Cynthia Kite, USA-född universitetslektor i statsvetenskap vid Umeå universitet, spår också att den demokratiska kampen kommer att fortsätta.

– Clinton leder ganska stort i mätningarna i två av de tre närmaste valen. Jag tror att hon kommer att argumentera att hon har ett ansvar inför sina väljare att fortsätta, säger hon till TT.

– Men det blir svårare med pengar för henne. De som håller i penningpåsen, både små och stora givare, påverkas av det psykologiska klimatet.

Clinton har lånat – av sig själv

På onsdagen stod det klart att privatpersonen Clinton har lånat ut pengar till sin egen kampanj, den här gången 6,4 miljoner dollar.

När det gäller argumenten inför superdelegaterna säger Kite att Clinton kan hävda att hennes siffror ser ganska bra ut när man ställer henne mot republikanernas kandidat John McCain. Men Barack Obama kan hävda att det är fler som har en negativ inställning till Clinton än till honom.

Aftonbladets
bloggar

TT