Obama jagar närmare Clinton

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-11

Kampen om superdelegaterna är stenhård

Barack Obama knappar stadigt in på Hillary Clinton i kampen om superdelegaterna – demokratiska partiets veteraner och elit.

Under våren har han mer än halverat hennes försprång bland dessa delegater som får en avgörande roll när demokraterna utser sin presidentkandidat.

Barack Obama.

Trots intensiv uppvaktning av partiveteranen Hillary Rodham Clinton har de flesta superdelegater som bestämt sig sedan i januari gett sitt stöd till Obama. Clintons övertag har minskat från omkring 100 till cirka 30 de senaste månaderna. En beräkning gjord av tv-kanalen MSNBC ger Clinton 256 superdelegater mot 225 för Obama.

– Obama har vunnit fler delegater och fler röster, han har fått ihop mer pengar och nu ser man samma sak ske med superdelegaterna också, sade Simon Rosenberg, som leder demokraternas stödgrupp NDN.

Kan ändra sig

Superdelegaterna är 795 valda politiker och partiveteraner, demokraternas ”VIP:s”, som inte är bundna av primärvalsresulatet i sin hemstat utan får avgöra efter eget huvud vilken kandidat de vill stödja. I princip kan de ändra sig in i det sista, innan omröstningen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat på konventet i Colorado i augusti sker. Varken Obama eller Clinton anses ha chans att nå upp till de 2025 delegater som krävs för att plocka hem nomineringen via vanliga delegater, som fördelas genom primärvalen i de olika delstaterna. Det innebär att superdelegaterna kommer att spela en avgörande roll.

Enligt Real Clear Politics hade Obama på fredagen totalt 1641 delegater varav 226 superdelegater, medan Clinton hade 1503 delegater varav 252 superdelegater. 317 superdelegater har fortfarande inte bestämt sig.

Hur ena?

Inom demokraterna pågår en intensiv debatt om hur man ska få partiet att ena sig kring en kandidat före konventet. Republikanen John McCain är färdig som motståndare i presidentvalet den 4 november, och rädslan är stor att republikanerna ska få ett försprång i själva presidentvalskampanjen. Obama har föreslagit att superdelegaterna ska stödja den kandidat som har flest valda ”vanliga” delegater och röster från allmänheten när primärvalssäsongen är över i juni. Ett tiotal val kvarstår, nästa är i Pennsylvania den 22 april. Totalt har Obama fått 717000 fler röster än Hillary Clinton hittills.

TT