”Motivbilden kommer att bli det centrala - hennes svartsjuka”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Ett åtal utan DNA-bevisning men med en imponerande stor bevisning i övrigt menar Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö.

– Det är imponerande att de ansträngt sig till det yttersta för att nå rätt resultat.

I dag väcktes åtalet mot den 32-åriga tyskan misstänkt för mord och mordförsök. Sven-Erik Alhem, 66, är chefsåklagare i Malmö och har tittat på stämningsansökan.

– Det första jag slås av är att det är väldigt mycket som ska passa in för att det ska ställas bortom allt rimligt tvivel att det är den åtalade som gjort brotten, säger han.

Största hindret

Det faktum att det inte finns något DNA som knyter tyskan till brottsplatsen är det största hindret för åklagarsidan.

– Att det inte finns något DNA är belastande får åklagaren. Det är naturligt att det finns DNA-spår på brottsplatsen. Men så pass många omständigheter talar mot den misstänkte att det måste prövas i en domstol.

Svartsjukan avgörande

Där kommer åklagaren ha ett väldigt stort arbete med att presentera bevisningen inför domstolen. Det finns några punkter som Sven-Erik Alhem framhåller som avgörande.

– Motivbilden är av synnerligen central betydelse. Hennes svartsjuka kommer bli en viktig del i bevisning. Mycket tyngd längs på det, säger han.

Mammans kunskap via media

– Mammans vittnesmål, det hon kan berätta måste klargöras i vilken mån hon kände till spekulationer. Vad hon läst i massmedia och hört från andra, säger han.

Det finns ytterligare minst två stöttestenar i stämningsansökan.

– Det faktum att det finns en annan tidigare misstänkt är en nackdel. Dels måste det bli absolut klarlagt att den är utesluten. Samtidigt får det inte finnas utrymme för ytterligare en misstänkt, säger Sven-Erik Alhem.

Katastrof om inte rätt gärningsman

Ur ett större perspektiv säger han även att det här är en mycket viktig rättegång.

– Det är en katastrof om inte rätt gärningsman blir fälld. För samhället är det en hård smäll om sådana här brott inte blir lösta. Annars kan det bli ett allmänt trauma som efter Palmemordet. Samtidigt är det lika viktigt att det inte blir ett snedsteg, enligt Sven-Erik Alhem.

Följ ämnen i artikeln