Fem olyckor på en timme

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-01-08

Ishalka i Sverige – och nu varnar SMHI för översvämningar på vägarna

En svår olycka inträffade vid Storvreta utanför Uppsala.

Halka och dåligt väglag lamslår Sverige på lördagen.

I Storvreta utanför Uppsala kolliderade två bilar svårt i snömodden – och ett tioårigt barn skadades.

Och nu varnar SMHI för halka i stora delar av Sverige även på söndag.

På Fasserödsvägen i Uddevalla stod bilarna och slirade vid lunchtid på lördagen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för underkylt regn i nästan hela södra Sverige. Också längs Norrlandskusten samt i Dalarna och Värmland är en klass 1-varning utfärdad på grund av att det förväntas mellan 10 till 15 centimeter snö.

– I morgon (söndag) kommer det vara ett par plusgrader i Götaland och i östra Svealand under dagen, vilket gör att snön kommer att smälta, men redan under kvällen kommer det att frysa på igen, säger Elin Torstensson, meteorolog vid SMHI.

Två bilar i krock

Olyckan med de två bilarna i Storvreta inträffade vid 13.30-tiden i korsningen Fullerövägen/Skogsvallsvägen. Tre personer satt i bilarna varav ett barn, som fördes till akademiska sjukhuset med magsmärtor.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för underkylt regn i södra Sverige.

I Örebro har det enligt Nerikes Allehanda inträffat fem olyckor på bara en timme under eftermiddagen. Enligt polisen ska dock ingen ha skadats allvarligt.

– Det är konstigt väder och lite halare än vanligt. Det regnar och är lite snö och ligger runt nollan. Det är väl aldrig fel att bilister tar det försiktigt på vägarna, säger Mats Alexandersson, länsvakthavande i Örebro till Aftonbladet.

Som en halkbana

I Uddevalla har bilar svårt att överhuvudtaget ta sig fram på grund av väglaget.

– Det var som att köra på en halkbana, säger Mattias Andersson, som tvingades ta en omväg för att ta sig hem.

Polisen är väl bekanta med problemet:

– På ett ställe är det jättehalt. Det står en massa bilar och slirar i en backa på Fasserödsvägen, i höjd med Musikvägen, säger Björ Blixer vid polisen i Västra Götaland.

Fick ta en omväg

Mattias Andersson kom körande längs den aktuella gatan vid lunchtid.

– Det var spegelblankt och rena isbanan. Alla bilar blev stående, jag tog en omväg för att ta mig hem, säger han till Aftonbladet.

Enligt Björ Blixer är gatukontoret i Uddevala nu ute och sandar och saltar.

– Det regnar och finns risk för ishalka, säger han.

Stoppade bussar

Ishalka stoppade all stadstrafik med bussar i Uddevalla, Lidköping och Skövde under lördagen.

– Där är det så halt att det inte går att köra alls, säger Gunilla Wicktor, pressinformatör vid Västtrafik, till TT.

Även större delen av busstrafiken på Orust stod stilla. I Göteborg var det också problem. Det är osäkert när trafiken kan komma igång igen.

– Det är svårt att göra en prognos. Allting är avhängigt av dels hur vädret utveckla sig, dels hur de som sköter gatorna hinner med att hantera detta, säger Wicktor.

Översvämningar

Trafikverket varnade på lördagseftermiddagen för stora vattensamlingar som bildats på vägar i Halland på grund av det myckna regnandet. Snövallar vid sidan av vägarna hindrar vattnet från att rinna undan.

– Det har rapporterats problem på vissa delar av E6 och väg 26 mellan Halmstad och Jönköping. Men det har inte lett till några olyckor säger Jan Kapteijn, vakthavande befäl vid Halmstadspolisen, till TT.

Bland annat hade en viadukt i Fjärås i norra Halland vattenfyllts.

Tövädret gör att vattensamlingar har bildats på vägarna även i Blekinge och Kronobergs län och i trakterna runt Kristianstad. Trafikverket har personal ute som gräver bort snövallarna.

Följ ämnen i artikeln