Så klarar du julshoppingen

Uppdaterad 2018-12-10 | Publicerad 2009-12-30

Vi har spenderat rekordmycket på julhandeln i år.

Men vad händer när räkningarna kommer i januari?

Här ger experten Charlie Södererg från ”Lyxfällan” sina bästa tips.

Julhandeln slår försäljningsrekord – igen.

Aldrig har vi spenderat så mycket på julklappar, julmat och mellandagsshopping som i år.

Handelns utredningsinstitut, HUI, beräknar att julhandeln kommer att dra in runt 61,3 miljarder kronor till handeln i år, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med förra året.

Bra förutsättningar

Några av förklaringarna är sänkta skatter och extremt låg ränta, som ger mer pengar i fickan trots lågkonjunkturen.

– Jag är inte förvånad över att julhandeln slår rekord i år igen, trots lågkonjunktur. Det var väntat. Vi är helt enkelt trötta på den nu, vi orkar inte med mer långkonjunktur, säger Charlie Söderberg, ekonom och programledare för det populära tv-programmet Lyxfällan.

Onödig shopping en fälla

Enligt en undersökning från Nordea, som utfördes före jul, planerade svenskarna att hålla igen lite på årets julshopping och bara göra av med i genomsnitt 5000 kronor per person.

Men planerna verkar ha gått i stöpet för många: Under årets julhandel beräknas varje vuxen svensk ha shoppat för drygt 6 500 kronor per person, enligt HUI.

En av de farligaste fällorna är mellandagsrean.

– Många ger sig ut på mellandagsrean och köper saker de inte behöver, bara för att det är lite billigare. Det finns ju faktiskt ingen svensk som faktiskt behöver en ny handväska, säger Charlie Söderberg.

Håll i pengarna

På grund av låga skatter och ränta, har många en ganska bra ekonomisk situation just nu. Men det betyder inte att det kommer att fortsätta så.

– Just nu har vi en ränta på ungefär två procent, vilket är väldigt lite. Men den kommer ju att gå upp. Går räntan upp till åtta procent, innebär det en fyrdubbling av utgifterna för en vanlig familj. Har man då julshoppat på kredit, så gäller det att ha en buffert så att man kan betala. Dessutom kommer ju många hel– och halvårsräkningar i januari, varnar Charlie Söderberg.

Hans bästa tips för att undvika att fastna i en skuldfälla efter julhandeln, är att hålla igen.

– Gå inte tok–loss på rean, så slipper du sitta med havregrynsgröt till middag i slutet av januari.

Följ ämnen i artikeln