Hit snodde SMHI solen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-21

Norrköpingsborna fick bästa sommarvädret

LAPAR SOL Karin Axelsson, Anders Göthe och Fredrik Hildelöv njuter av vädret på stora hotellets uteservering i Norrköping.

Tävlingen om årets mesta sommarstad är avgjord.

Vinnaren var oväntad.

- Det känns förvånande, det har ju inte varit mycket till sommar här, säger Karin Axelsson som spenderat semestern i vinnarstaden.

Svenskarna har inga höga krav - en vacker sommardag är enligt SMHI när temperaturen stiger över 20 grader och när det inte regnar mer än tre millimeter.

-Det är då folk upplever att det är en skön sommardag, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI.

48 av 80

Enligt årets sommarindex blir det varken de boende på Ölands norra udde eller i Visby som möter hösten med flest sommardagar i bagaget. Det är Norrköpingsborna. Av 80 möjliga sommardagar under juni, juli och första halvan av augusti drog de hem 48.

På en bar i centrala Norrköping sitter Karin Axelsson och sambon Anders Göthe och njuter av sensommarsolen.

-Vi spenderade en del av sommaren i Norrköping. När det regnade renoverade vi lägenheten och när det var fint åkte vi och badade och solade, säger Karin Axelsson.

Kallt i norra Sverige

Till bästa sommarminnet korar hon fyrverkeriuppvisningen längs Göta kanal.

-Den var helt fantastisk. Vi stod längs vattnet i sommarkvällen och njöt.

Värre blev då sommaren för dem som tillbringade den i Arjeplog eller Hemavan. Där hade man totalt 13 sommardagar och en hel del kyla och regn.

- Uppåt landet är det framför allt de låga temperaturerna som gjort att antalet sommardagar är så få i år, säger Eva Brokhöj.

Sola i Karlstad på andra plats

Anna Bengtsson

Följ ämnen i artikeln