Vodkabrist i Ryssland - nu väntar hembränt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-17

Novaja Gazeta om en ny lag som får oönskad effekt för folkhälsan

Gapande hyllor i en rysk mataffär.

Den billiga vodkans tid i Ryssland kan vara över.

En ny lag begränsar tillgången på alkohol i landet.

Bra för hälsan – men enligt Novaja Gazeta kommer vin och vodka främst att bli en vara för storstadsbor med pengar nog att handla på dyra stormarknader.

För de fattiga ryssarna återstår hembränt.

I slutet av 1980-talet förklarade Sovjetledaren Michail Gorbatjov krig mot spriten.

Det slutade illa. Desperata ryssar började dricka parfym och dåligt hembränt.

President Jeltsin upphävde den stränga alkoholpolitiken och sedan dess har spriten funnits i den mest oansenliga kiosk, i varje mataffär, dygnet runt. Priserna och kvaliteten har varierat, allt efter plånbok.

Nu är det dags för nästa stora alkoholreform.

Den nya ordningen från början av juli innebär sträng kontroll av den alkohol som säljs i ryska butiker. Det handlar om statlig kvalitetskontroll och skattekontroll. Bara varor med den rätta märkningen får säljas.

Det nya systemet gäller alla produkter som innehåller etylalkohol: vodka, vin men också parfymer, läkemedel och såpa.

Gått i taket

Tillverkare, försäljare och restaurangägare har gått i taket över den nya ordningen. Systemet för märkning är komplicerat och det råder brist på de rätta etiketterna. Men enligt Novaja Gazeta kan lagen också att få stora konsekvenser för mindre bemedlade ryssar.

Enligt tidningen väntas de strikta reglerna leda till spritbrist och den tillåtna alkoholen kommer främst att finnas i de dyra livsmedelskedjorna dit de mer välbeställda kunderna går.

För den som inte har råd blir lösningen hembränt av skiftande kvalitet.

Ordning och reda

Andra är mer positiva och tror att problemen är övergående och att den nya lagen faktiskt kommer att skapa ordning och reda på alkoholmarknaden. Kanske till och med få ryssarna att dricka mindre.

Sedan tidigare gapar det redan tomt på många vinhyllor i de ryska affärerna på grund av Kremls bojkott av moldaviskt och georgiskt vin. En bojkott som sägs ha att göra med bristande märkning och låg produktkvalitet.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln