125 personer magsjuka av dåligt vatten

Publicerad 2018-07-24

Sedan torsdag förra veckan rekommenderar Lerums kommun sina invånare att koka sitt vatten då man upptäckt att det innehåller bakterier.

Sedan dess har 125 personer och tre hundar blivit sjuka.

– Det är inte så trevligt att kräkas och ha diarré, säger Annika Andersson, verksamhetschef för teknisk service i Lerums kommun.

Lerum har haft ett komplicerat förhållande till vatten den senaste tiden. Vecka 28 gick de ut med ett bevattningsförbud till följd av torkan som orsakat låga vattennivåer i kommunen och i torsdags förra veckan upptäcktes det att dricksvattnet innehöll koliforma bakterier.

Nu rekommenderas invånarna att koka allt vatten de ska konsumera.

– På torsdagen fick vi ett provresultat på en ordinarie provtagning av vattnet som påvisade att det kunde vara bakterier i vattnet, säger Annika Andersson, verksamhetschef för teknisk service i Lerums kommun.

Statusen på vattnet är just nu ”tjänligt med anmärkning”. Kommunen utför ett vattentest varje dag och det krävs två godkända prover i rad för att de ska kunna häva kokningsrekommendationen.

Kräkningar och diarré

– Vi beklagar besväret som det innebär för våra invånare. Vi har en brandpost uppe i kommundelen Gråbo där man inte behöver koka vattnet. Dit kan man ta med sig kärl och hämta vatten, säger Annika Andersson.

Det bakteriesmittade vattnet har gjort att flera människor fått blivit sjukna med symptom som kräkningar, illamående och diarré.

– I dag vid lunch hade vi en siffra på 125 sjuka och tre insjuknade hundar.

Finns det en risk att bakterierna orsakar allvarligare sjukdomar?

– Det är inte så trevligt att kräkas och ha diarré. Om man har andra sjukdomar eller små barn är det kanske ännu mer besvärligt. Då får man vända sig till sjukvården om man känner sig orolig för sin hälsa.

Annika Andersson rekommenderar alla Lerumbor att följa kommunens rekommendationer och att vara försiktiga i köket och inte skölja grönsaker i vatten som inte har kokats.

– Det känns jättetråkigt att det har blivit såhär såklart, och hoppas att läget snart kan återgå till det normala.

Följ ämnen i artikeln