Nära att opereras i fel hjärnhalva

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-26

Började ingreppet innan misstaget upptäcktes

Tioåriga Sandra har ärr vid örat efter att läkaren snittade upp huden och kapade hennes käkmuskler.

Läkaren skar upp skinnet och kapade käkmuskeln på tioåriga Sandras skalle vid operationen. Då upptäcktes att det var fel sida av huvudet.

– Jag blev alldeles chockad, säger Kim Jönsson, mamma till Sandra.

När tioåriga Sandra Jönsson från Tavelsjö började krampa och tappade tal- och kommunikationsförmågan förra året kände hennes mamma att något var fel. Ett födelsemärke på ett blodkärl i hjärnan hade börjat läcka och Sandra åkte in på Norrlands universitetssjukhus för att opereras.

Då gick något fruktansvärt snett.

Läkaren hade börjat ingreppet på fel sida av huvudet på Sandra.

– Han kom ner och berättade att han hade rakat bort håret, skurit bort skinnet och kapat hennes käkmuskel, säger Kim Jönsson.

Båda käkmuskler av

Snittet gick från ena örsnibben över huvudet ner till andra örat. Dessutom gjordes det ett spår mitt på huvudet fram till pannan. Kim Jönsson vakade vid sin dotters sida tills hon vaknade upp. Hela tiden full av oro över operationen som höll på att gå så fel.

– Hela hennes ansikte hade svullnat. Hon hade jättesvårt att äta när båda käkmusklerna var av, säger Kim Jönsson.

Anmält händelsen

Dottern har nu ett missprydande ärr och vill helst inte besöka någon läkare över huvud taget. Läkaren och operationslaget är anmält till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämn, HSAN.

– Jag skulle vilja veta varför det här kunde hända. Och vi vill absolut inte att det ska hända någon annan, säger Kim Jönsson.