"Astrid – allas vår sagotant"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-14

Läsarna minns barnens hjältinna – Astrid Lindgren

Barnen världen över har nattats med hjälp av hennes sagor. Vår tids mest kända barnförfattare skulle i dag ha fyllt 100 år om hon hade levt.

Aftonbladets läsare minns sin sagotant.

"Jag kan inte tänka mig en barndom utan Astrid Lindgrens böcker och filmer.

Det är för mig som en jul utan Kalle Anka! Och alla vet ju att det inte blir någon riktig jul utan Kalle," skriver bloggaren Arvidsson.

Astrid Lindgren lever fortfarande i folkets hjärta. Läsarna minns hennes böcker och berättar gärna i vårt forum och i sina bloggar om sin relation till författaren.

”När jag tänker på de filmer man såg av Astrid tänker jag på stunder av lycka. På den tiden var det speciella tillfällen eftersom man inte hade video eller annat. Ibland visades en Pippi-film i aulan på skolan, nån gång var det bio-besök.

Eftersom man inte var bortskämd med att ofta kunna se filmatiseringen av de böcker man läst och älskat var det som att kliva in i en helt fantastisk värld!

Vad hon gjorde för, i alla fall min, fantasi var underbart!" skriver signaturen Nefertiti.

Barndomsminnen

Astrids böcker väcker många barndomsminnen hos signaturen Stintan som skriver:

”I mitt barndomshem fanns inga böcker, så den första som kom in i vårt hus var Astrid Lindgrens "Pippi Långstrump går ombord" 1954 då jag var 9 år.

Det var ganska mycket text och inte så många bilder, varför min mor fick läsa högt för mig. En underbar sagovärld som kommer att finnas långt in i framtiden, i generationer.”

”Fick aldrig Nobelpriset”

"Hon har betytt mer än någon annan författare, även i vuxen ålder. Det som stör mig mest är att hon aldrig tilldelades Nobels litteraturpris.

Jag personligen har svårt att se att någon annan författare kan matcha Astrid.

Hon var väl för folklig och alldaglig för att få priset," skriver Toyotacorolla i vårt forum.

Mer om Astrid