Stor ökning av svartlistade fisken puckellax

Uppdaterad 2017-07-21 | Publicerad 2017-07-20

Puckellaxen har tagit sig från ryskt vatten till både Storbritannien, Irland och Norge.

I veckan hittades även ett exemplar i Ätran i Halland.

Nu följer man utvecklingen så att den svartlistade laxen inte etablerar sig.

Puckellaxen är på Artdatabankens svarta lista och är en högriskfisk.

Norska laxfiskare har dragit upp flera hundra av den ovälkomna puckellaxen de senaste veckorna, skriver VG.

– I år har vi fått in många fler anmälningar av puckellax än vanligt, det kommer in anmälningar hela tiden och vi har inte fått full översikt än, säger Eva Thorstad laxexpert på norska institutet för naturforskning (NINA).

Bara de senaste veckorna har det kommit in över 300 anmälningar i både älvar och i havet utmed hela norska kusten.

Ett hot för befintliga arter

Puckellaxen är på Artdatabankens svarta lista och är en högriskfisk. Det innebär att den är ett hot för andra redan befintliga arter.

Puckellaxen kommer ursprungligen från nordöstra Asien och västra Nordamerika, men på 1950-talet gjordes utsättningar i ryskt vatten runt Kolahalvön. Det är den ryska fisken som man tror tagit sig vidare till kringliggande vatten. I Sverige fångades den första puckellaxen 1974, då i Ljusnan i Hälsingland. Därefter har bara enstaka fall stötts.

Vad den stora ökningen av puckellax i Norge kan innebära vet man inte än. Men av de anmälningar som kommit in till NINA så har flera av de anmälda puckellaxarna varit könsmogna.

– Som med alla främmande arter är det svårt att förutse vad effekten kan bli. Men det blir ofta negativa överraskningar, säger Thorstad.

Uppmanar till att anmäla

I veckan hittades en död puckellax i Ätran, i Vessigebro, enligt Fiskejournalen.

– Det är det första fyndet i Halland av puckellax så det är en ovanlig upptäckt, säger Niklas Glans, kommunikationschef på länsstyrelsen Halland.

Havs- och vattenmyndigheten följer de utvecklingen.

– Detta är det enda fallet vi fått in nu, vad jag vet, det är ett enstaka fall. Men vi följer utvecklingen och uppmanar att man anmäler antingen till Länsstyrelsen eller till oss om man hittar puckellax, säger Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten

Finns det någon oro att den sprider sig i Sverige när den ökat så i Norge?

– Puckellaxen har funnits regelbundet i norra Norge länge, varför den ökat och spridit sig just i år vet man inte riktigt. Men den trivs i kallt vatten så en gissning är att det är därför den etablerat sig i Norge men inte här. Men sådant kan såklart ändras.

Vad skulle det innebära om det etablerade sig i Sverige?

– Det är som alltid med främmande arter, den kan sprida sjukdomar och även konkurrera ut de befintliga arterna, säger Martin Rydgren.