Källor: Putins krav för vapenvila – frys nuvarande gränser

Publicerad 2024-05-24

Rysslands president Putin är villig att förhandla om en vapenvila i Ukraina, enligt ryska källuppgifter.

Men kravet är att ockuperade delar av landet förblir under rysk kontroll.

Följ ämnen
Ryssland
Ukraina

President Vladimir Putin kan tänka sig att förhandla om en vapenvila med Ukraina – om landet erkänner de nuvarande frontlinjerna. Det säger fyra ryska källor till Reuters.

– Putin kan fortsätta att kriga så länge som det behövs, men Putin är också redo för en vapenvila för att frysa kriget, säger en av källorna, som uppges ha inblick i samtalen i presidentens inre krets.

Putin uppges samtidigt ha uttryckt en frustration över att det inte finns någon förhandlingsvilja på den ukrainska sidan. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har upprepade gånger sagt att han inte kommer gå med på en vapenvila på Putins villkor.

Oro för rysk kärnvapeneskalering

Efter en rad bakslag öppnade ryssarna en ny front i Ukraina förra veckan, när större förband gick till attack norr om Charkiv. Ryssarna har avancerat och erövrat flera byar den senaste tiden.

Tre av källorna menar dock att Putin inte vill ha en ny nationell mobilisering, vilket omfattande framryckningar skulle kräva.

Enligt Reuters källor vill Putin snarare använda Rysslands lilla övertag till att få kriget ”överstökat”, med erövringar tillräckligt stora för att kunna beskrivas som en seger.

Den ryske presidenten är samtidigt inte beredd att avsluta kriget om Kiev eller väst inte skulle vara villiga att förhandla om vapenvila. Två av Reuters källor oroar sig för en rysk kärnvapeneskalering.

Rökmoln stiger mot himlen i Charkiv.

I juni väntas Ukraina försöka samla stöd vid en egen fredskonferens i Schweiz där Ryssland inte får delta.

Den ukrainska utgångspunkten är att Ryssland inte ska ockupera eller annektera någon del av landet, inklusive Krimhalvön.