Regeringens nio nya restriktioner: ”Tuffare tider framöver”

Publicerad 2021-12-21

Det blir inget nyårsklubbande eller någon hemvändarfest i år.

Avståndsregler införs i affärer, covidbevis kan behövas oftare och negativa coronatest måste visas vid inresa.

Läget är allvarligt menar regeringen – belastningen på vården ökar.

– Det blir en lite tuffare tid framöver. Omikron sprids snabbare än väntat och vi behöver få ner smittspridningen, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Det var en sammanbiten statsminister som presenterade de nya restriktionerna på tisdagseftermiddagen. De börjar gälla redan den 23 december.

Aftonbladet rapporterade tidigare i dag om att ett omfattande paket med restriktioner skulle presenteras för att få ner smittspridningen. Vården belastas allt mer, menar Magdalena Andersson (S).

Omikron sprider sig som en löpeld genom världen och dominerar även i Norden. Statsministern uppmanade alla, vaccinerade och inte, att vara extra försiktiga.

– Vi har en ny virusvariant och vi är i ett nytt läge. Därför måste vi göra det som krävs, och det kommer bli tuffare ett tag nu. Även vaccinerade måste tänka efter och vara extra försiktiga, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson på pressträffen.

Maxtak på krogen och regler på avstånd

Restriktionerna införs för att minska kontakten mellan människor – särskilt bland folk som vanligtvis inte träffas.

Alla som kan jobba hemifrån uppmanas att göra det. I butiker och på museer måste varje person ha en yta på minst tio kvadratmeter.

Vid event med över 500 deltagare krävs vaccinationsbevis. Vid privata sammankomster får max 50 personer samlas. På krogar och restauranger måste sällskap sitta ner och hålla avstånd mellan varandra.

– Det innebär i praktiken att det inte blir något nattklubbsfestande på nyårsafton och för hemvändarna, säger Magdalena Andersson.

Vaccinbevis och platsbokning i trafiken

Hon fortsatte med att beklaga den nya avrådan från alla idrottscuper och läger till och med mitten av januari.

– Jag förstår att det här kan bli en besvikelse, särskilt för barn och unga som sett fram emot ett efterlängtat läger.

Utländska medborgare kan komma att behöva visa ett negativt coronatest för att få resa in i Sverige.

Även covidbevisen kommer att kunna användas mer än vad som görs i dag. Det kommer att bli obligatoriskt med platsbokning på tåg och vissa bussar.

– En mer omfattande användning av vaccinbevis kan komma att bli aktuellt när fler fått en tredje dos, säger socialminister Lena Hallengren (S).