Bidens kamp för aborträtten i USA

Publicerad 2022-06-25

USA:s president Joe Biden har presenterat två nya förslag i ett försök att skydda kvinnors aborträtt.

– Det är två väldigt konkreta och stora steg, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre på lördagen.

Joe Biden kommer att fortsätta kämpa för att se till att kvinnor får göra abort i landet, rapporterar CNN.

Samtidigt som han säger att han respekterar Högsta domstolen letar han nya lösningar i efterspelet till beslutet om abort, enligt Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

PLUS: Terrisa, 41, firar med champagne efter abortbeskedet

– Det var brådskande för presidenten och Vita huset att bestämma vad nästa steg ska bli, säger hon till reportrar vid Air force one, på väg till toppmötet i Tyskland.

Nu har han presenterat två konkreta ”lösningar” för att se till att kvinnor ska kunna utföra aborter – även i de stater där det inte längre är lagligt. Bland annat föreslår han att kvinnor ska få rätt att resa till en annan stat för att utföra abort, om det är förbjudet i hennes hemstat.

Vill hindra stater att förbjuda abortpiller

Bidens administration indikerade också under dagen att de kommer att försöka förhindra stater från att förbjuda abortpiller, enligt Reuters.

Han föreslog att de piller som används vid medicinsk abort ska vara fortsatt tillgängliga för hela befolkningen.

– Det är två väldigt konkreta och stora steg, säger Karine Jean-Pierre,

Under lördagen kallade Biden beslutet om att riva upp domen Roe mot Wade för ”smärtsamt och förödande” och tillade att Högsta domstolen har fattat ”usla beslut” och hans kamp mot inskränkningarna av aborträtten fortsätter, enligt Karine Jean-Pierre.

– Presidenten kommer fortsätta att söka lösningar och tala med ledande grupper, juridiska experter om vad han kan göra själv för att säkerställa att konversationen fortsätter och inte stannar av, säger hon.

Följ ämnen i artikeln