Landstingets olika svar om Silvias vård

Publicerad 2017-01-31

Följer det lagen om vård på lika villkor att kungligheter får större rum, mer personal och lyxfrukostar? undrade en privatperson efter Silvias sjukhusvistelse.

Landstinget svarade att lagen inte följdes, vilket kunde ha med ”sedvänja och baktanke om goodwill” att göra.

Nu har svaret tagits tillbaka och en chefsläkare bett om ursäkt, skriver Dagens Medicin.

På sin 73-årsdag, dagen före julafton förra året, fördes drottning Silvia till sjukhus efter att ha drabbats av yrsel.

– I och med att hon varit förkyld en längre tid och drabbades av yrsel gjordes bedömningen att hon skulle föras till sjukhus, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbladet.

Efter två nätter skrevs drottningen ut från Danderyds sjukhus.

I ett brev till Stockholms läns landsting, skickat i mitten av januari, undrade en person om det följde hälso- och sjukvårdslagen att kungahusets medlemmar får större rum, mer personal och lyxfrukostar när de läggs in på sjukhus.

”Är de mer värda än vi andra? Följer det lagen om vård på lika villkor?” skrev personen enligt Dagens Medicin.

”Lagen följs inte”

Personen fick svar från Regina Rodau, medicinsk rådgivare på landstinget:

”Nej, hälso- och sjukvårdslagen följs inte. En aspekt är att medpatienter kan kontakta media om de delar sal med kunglighet.”

Regina Rodau skrev att drottningens behandling inte hade med jämlik vård att göra utan snarare handlade om ”sedvänja och kanske även baktanke om good will”.

Oklart om frukost

Efter att brevskrivaren ställt sig frågande till svaret kom ett nytt brev från Stockholms läns landsting, den här gången från chefsläkaren Johan Bratt som bad om ursäkt för det första svaret och skrev att lagen om vård på lika villkor alltid gäller.

Johan Bratt tillägger dock att det för vissa personer kan finnas särskilda säkerhets- och integritetsbehov. Till Dagens Medicin säger han att kungligheter inte särbehandlas av sedvänja och baktanke om good will. Huruvida Silvia fått finare frukost än andra patienter kan han dock inte svara på.