Så planeras för alpresorna i vinter: Munskydd i liftköerna

Fjällorterna försöker coronasäkra – men oro inför julen

Publicerad:

NYHETER

Flera regioner uppmanar nu besökare att ställa in sina vinterresor.

Samtidigt pågår planeringen för fullt på både de svenska och utländska skiddestinationerna.

– Om man reser till Alperna så kommer det inte att vara så stor skillnad mot att vara hemma när det kommer till restriktioner, säger Johan Edsler på Lion Alpin.

Tidigare i veckan uttryckte flera regioner oro inför den annalkande vintersäsongen och fjällturismen, och många förbereder sig för ett ökat vårdtryck.

Bland annat vädjar Region Norrbotten, som gått från stabsläge till beredskapsläge på grund av den ökade smittspridningen, till turister att skjuta på fjällresan.

– Fjällvärlden i Norrbotten kommer finnas kvar, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.

”Kom inte hit”

Även regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt hoppas att folk stannar hemma i vinter.

– Det finns anledning att säga: Kom inte hit! Alla i Sverige måste fatta att 2020 är ett skitår. Det är ett vråltråkigt år, säger han till Expressen.

Svenska och utländska skiddestinationer planerar för fullt inför vintersäsongen.
Foto: Ola Matsson
Svenska och utländska skiddestinationer planerar för fullt inför vintersäsongen.

Även Region Västerbotten vill att onödiga resor inom och utom länet undviks till och med 8 december. En uppmaning som sannolikt kommer att förlängas, enligt sjukvårdsdirektören Brita Winsa.

Men trots hårdare restriktioner och vädjan från regionerna ser det ut att blir många skidsugna besökare i backarna i Jämtland och Härjedalen.

– Vi vet att det är fullbokat i princip över jul och nyår. Det är färre bokningar de veckor när vi brukar få mycket norrmän, men sedan är det nästan fullbokat över sportloven igen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist till TT och tillägger att regionen därför förbereder sig för fullt för aktivitet i vinter.

– Vi gör allt vi kan för att säkerställa att det fungerar, oavsett om det kommer många hit eller inte.

Foto: Pontus Lundahl / TT
Sadelexpressen vid Sadelbackarna i Åre skidsystem.

”Läget är allvarligt”

Titti Rodling, vd på branschorganisationen SLAO, Svenska skidanläggningars organisation, säger att man gör allt för att skapa så trygga skidanläggningar som möjligt.

Hon poängterar dock att det inte är skidåkningen som bedöms bidra till smittspridningen, utan att det är aktiviteterna runt skidåkningen som behöver säkras.

Exempel på åtgärder som genomförts är bland annat fler matplatser utomhus, ingen afterski, utkörning av hyrutrustning, kiosker med lucka istället för inneserveringar och lägre öppettider för liftar.

Skistar: Sett en förändring

Petra Hallebrant, pr- och kommunikationschef på Skistar, säger till Aftonbladet att man sett en förändring i bokningsläget nu jämfört med tidigare i höstas.

– Under jul och nyår är det ofta mycket folk i fjällen och vi kommer nog att få se en annorlunda jul i år, både vad gäller minskat antal besökare och med tanke på coronaläget. Vi vet ju även att de norska gästerna som har egna stugor på våra destinationer inte kommer hit så länge gränsen mot Norge är stängd.

Petra Hallebrant poängterar dock att det vanligaste boendealternativet är i stuga eller lägenhet, tillsammans med vänner och familj, och att den mesta tiden förhoppningsvis tillbringas i skidbacken.

Planerar för olika scenarier

Samtidigt tillägger hon att man gör allt för att gäster och medarbetare ska få en trygg och säker skidvistelse.

– Vi planerar inför olika scenarier i vinter och förhåller oss till myndigheternas rekommendationer, vi har en löpande dialog med FHM, vården, näringen och räddningstjänsten på våra skidorter.

– Det handlar om en mängd försiktighetsåtgärder som att uppmana till en stavslängds avstånd i liftkön, antalet platser i värmestugorna, digital- in och utcheckning på boenden, samt att du kan hålla koll på liftköer i vår app, säger Petra Hallebrant.

Riksgränsen: Stängt till februari

Även vid Riksgränsen har flera åtgärder vidtagits inför helgerna.

– Vi har stängt vårt hotell, restaurangen och baren fram till den 12 februari så för tillfället är bara stugbyn öppen, säger marknadschefen Christophe Risenius.

Själva vintersäsongen har även senarelagts, och bokningstrycket är lägre än vanligt.

– Fram mot mars, april och maj har vi en ganska bra beläggning, men inte alls samma kapacitet vanligt.

Lion Alpin: Helt klart mer försiktiga

Enligt Johan Edsler, försäljningschef på Lion Alpin som arrangerar skidresor till bland annat Österrike och Italien, har man sett en del avbokningar i samband med att smittspridningen ökat.

Foto: Halvard Alvik / TT
Om man reser till Alperna kommer det inte vara så stor skillnad mot att vara hemma, enligt Lion Alpins försäljningschef Johan Edsler.

– Det var inte så att vi märkte en våg av avbokningar bara för att Folkhälsomyndigheten skärpte restriktionerna, men folk är helt klart mer försiktiga, det är inget att sticka under stol med.

Han uppskattar att drygt 20–30 procent har avbokat sina julresor, något färre under nyår, men tillägger att målgrupperna skiljer sig åt:

– Under jul är det framförallt fler familjer som åker, medan det över nyår är mer par och kompisgäng.

Inte så stor skillnad hemma

Edsler säger att Sveriges nya restriktioner ligger i linje med hur de utländska destinationerna hanterar smittan, allt för att kunna öppna när säsongen drar igång på allvar.

– I Österrike är det lockdown fram till den 6 december, vilket innebär att inga hotell, restauranger eller liftar är öppna just nu. Sveriges nya restriktioner liknar mer de som varit på andra ställen i Europa. Så om man reser till Alperna kommer det inte vara så stor skillnad mot att vara hemma.

Han säger också att destinationerna ansträngt sig extra hårt för att coronasäkra mötesplatserna.

– Alperna som var vintern 2019/2020 går inte att jämföra med hur det kommer att se ut 2020/2021. Det finns ingen afterski som vi känner den, men självklart kan man få en dryck efter en lång dag, men det blir bordservering och bufféerna är borttagna.

Munskydd i liften

– Framförallt Österrike har ansträngt sig extra mycket med tanke på det skamfilade rykte man fick tidigare i år. Det är något man verkligen inte vill ska upprepas.

Enligt Johan Edsler införs nu på flera platser även krav på munskydd i liftköerna och i kabinliftarna.

– Man kommer att få ett skidåkningskompatibelt munskydd på de flesta orter. Det kommer alltså inte att vara business as usual, utan drastiskt annorlunda.

Foto: Leo Duperrex / TT

Att flera vaccinkandidater nu presenteras ser Johan Edsler som mycket positivt:

– Det ger oss hopp om den kommande säsongen. Även om jul och nyår för tillfället ser lite mörkt ut så hoppas vi på att sportlovet, och även påsklovet, kan bli lite bättre.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE