När startar vaccineringen av yngre personer i Stockholm?

Uppdaterad 2021-05-21 | Publicerad 2021-05-20

Restriktionslättnaderna är mindre än två veckor bort.

Trots det finns inget planerat datum för när yngre personer i Stockholm kan vaccinera sig.

Den korta förklaringen: vaccinkön är väldigt lång.

Två veckor har gått sedan Region Stockholm öppnade för vaccineringen inom fas 4, alltså den sista vaccinfasen. Samtidigt planeras ett flertal lättnader den 1 juni. Bland annat får restauranger ha öppet till 22.30 från och med den 1 juni, och ett högre publiktak kommer tillåtas vid idrottsevenemang.

Vaccineringen i regionen har kommit relativt långt, samtidigt som många fortfarande väntar på att bokningen ska öppna för personer yngre än 50 år.

Regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg säger att det just nu är mycket stora grupper som vaccineras i Stockholm.

”De åldersgrupper vi inledde fas fyra med var två stora grupper. Dels gruppen 55 till 59 år, dels 50 till 54 år. Tillsammans är det omkring 300 000 personer, så en stor grupp”, skriver Magnus Thyberg i ett mejl.

”Dessutom kommer vi framöver också att vaccinera en ökande andel med den andra dosen.”

I nuläget kan han inte svara på när regionen kan starta vaccineringen av yngre. Han skriver att de följer bokningsläget och vaccintillgången i länet noga.

”Vi beslutar efter det när vi startar för en ny åldersgrupp. Vi kommer att meddela när det är dags”, skriver Thyberg.

Magnus Thyrberg är vaccinsamordnare för Rregion Stockholm.

”Färre doser än andra regioner”

Aftonbladet har ett flertal gånger rapporterat om strulet kring vaccineringen i Stockholmsregionen. Bland annat har många haft problem med att boka en vaccintid.

Stockholms finansregionråd Iréne Svenonius meddelade nyligen att Stockholm dessutom fått färre doser än andra regioner.

Stämmer det att Stockholm fått färre doser än andra regioner?

”Folkhälsomyndigheten har ju fördelat vaccinet efter regionernas ålderssammansättning och det innebär att Stockholm fått procentuellt färre doser än andra regioner, eftersom vi har en förhållandevis ung befolkning”, skriver Magnus Thyberg .

Han säger också att vaccinleveranserna till huvudstaden kommer öka snart.

”Vi har ungefär fått 18 procent av vaccinet, men står för ungefär 24 procent av landets befolkning. Från vecka 20 har Folkhälsomyndigheten justerat fördelningen eftersom fler yngre vaccineras.”

Smittskyddsläkaren om lättade restriktioner

Även om vissa restriktioner kommer lättas, är det viktigt att man fortsätter följa rekommendationerna. Det skriver Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund i ett mejl.

”Vi uppmanar att länets invånare ska följa alla råd och rekommendationer oavsett ålder och oavsett om de är vaccinerade eller inte. Ingen ska bidra till trängsel, än är smittspridningen mycket hög. Även relativt unga personer insjuknar i covid-19”, skriver hon.

Som läget ser ut nu gäller de regionala rekommendationerna fram till den 13 juni. Vid det laget kommer en stor andel Stockholmare fortfarande vara ovaccinerade, om vaccinationstakten fortsätter som den gjort hittills.

”Självklart finns det en oro från smittskyddet att man tolkar lättnaden av vissa restriktioner så att man inte håller alla andra rekommendationer. Vi hoppas att man använder möjligheten till att leva något mer normalt på bästa sätt och inte tänjer på andra gränser och rekommendationer”, fortsätter Maria Rotzén Östlund i mejlet.