Sjöbo skänker

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-21

SJÖBO. Lena Siam söker i lådorna som nyss lastats av. Skor och vinterkläder som skänkts av invånarna i Sjöbo.

– Jag möts av sådan vänlighet och respekt här, säger hon.

Hon hittar vad hon söker. Snart har hon en garderob som klarar en vinter för sig, sina två barn och sin mamma.

Lena Siam flydde med sin lilla familj från krigets Gaza förra året. De kom till Snårestad och den nyöppnade flyktingförläggningen utanför Ystad.

Där väntar i dag 68 personer på beslut om uppehållstillstånd.

Och där väntar snart en skånsk vinter.

– Vi var ett par familjer som tyckte att vi måste gör någonting. Så vi tog det här initiativet i Blentarp och människorna i byn har varit så givmilda. man har verkligen gett av sina hjärtan, säger Marie Kristiansson Bchara.

Släpkärran från den lilla byn Blentarp utanför Sjöbo har just anlänt till förläggningen.

Lena Siam tar tacksamt emot. Bidraget på några hundralappar räcker inte till allt som familjen behöver så därför uppskattar hon kläderna och leksakerna som Blentarpsborna skänkt.

– Jag har hittat skor och jackor, vinterkläder till barnen. Det är ett väldigt trevligt initiativ. Folket visar verkligen att de bryr sig. Jag ser hur vänliga svenskarna är och hur de respekterar människor. Det är fantastiskt, säger hon.

Den bild Lena Siam ger är inte den vi vanligtvis haft av Sjöbo, kommunen som i slutet av 1980-talet gjorde sig känd för främlingsfientlighet och en folklig resning mot flyktingmottagande.

– Vi har haft lite kommentarer på Facebook. Några som skrivit att vi inte ska ge till flyktingar utan till våra egna.

– Men vi ger till folk som behöver – våra egna och flyktingar. Vi har så gott om det i Sverige och vi har stora hjärtan så vi har råd att ge till alla, säger Marie Kristiansson Bchara.

Hon beskriver responsen från Blentarpsborna som ”helt underbar”.

– Vi vet ju hur vintrarna är här och hur stora våra egna garderober är. Nu ger vi möjlighet för människor att plocka åt sig vad de behöver.

Kommer det att göra skillnad?

– Det tror jag. Det är viktigt att för flyktingarna att känna välkomnandet och viktigt att visa att folk här i Sjöbo också bryr sig. Nu tar vi det här initiativet vidare för det tar inte slut här, vi fortsätter insamlingen i Hammenhög. Vi har så mycket kvar att ge.

Följ ämnen i artikeln