Häst lös i trafiken

Publicerad 2015-05-20

När spiltan är tom – då googlar polisen.

Och lägger manken till för att hitta den försvunna hästen.

Nu har vallacken Alladin, 5, hittat hem.

Tipsa |
Aftonbladet

Larmet om en häst på drift kom in till Stockholmspolisen klockan 14.00 på onsdagen. Ett vittne ska ha sett en stor svart häst på gamla Barkarby flygfält i Järfälla norr om Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt Eva Nilsson, informatör på Stockholmspolisens länskommunikationscentral, har ytterligare ett vittne ringt in och uppgett att en häst med samma signalement setts vid bilvägen Akallalänken mellan Barkarby och Hägerstalund i samma område.

– Men sen kom inte fler samtal så vi vet inte var hästen är just nu, säger hon till Aftonbladet.

Polisen ryckte inte ut.

I stället satte de sig och googlade.

– Vi har försökt få tag i en hästgård i närheten för att se om det är deras häst, säger Eva Nilsson.

Men hittills inget napp.

– Inte i nuläget, vi väntar på om det kommer flera samtal så vi kan lokalisera hästen bättre. Det är möjligt att någon fångar in den också, säger Eva Nilsson.

”Längtade kanske hem”

Vid 15-tiden efterlyste Järfälla ridcenter i Säby Gård bredvid Ikea i Barkarby en förrymd kuse, "mörkgrå, 155 cm hög, någonstans på Järvafältet". En kort stund senare var vallacken Alladin, fem år gammal, återfunnen – av allt att döma är det samma häst som allmänheten larmat polisen om.

– Den hade gått några kilometer från oss mot Hägerstalund. Vi är ju glada att den inte kom ut på E18. Det är alltid otäckt när de försvinner för de kan ju krocka med bilar, säger Birger Öhman, ridskolechef på Järfälla ridcenter.

Hur upptäckte ni att den var borta?

– Det var inte vi själva utan någon som sett den ute i frihet och ringde oss, tack och lov. Den gick i en hage som inte är inom synfält för oss. Och därifrån försvann den. Den hade helt enkelt gått igenom ett elstängsel.

En tuff kuse, då?

– Ja, precis. Den är relativt ny hos oss så den kanske inte riktigt känner sig hemma än. Det finns hästar som kan gå många mil mot sitt gamla hem.

Så du tror han hade hemlängtan?

– Det kan hända att den hade hemlängtan. Men det hade nog blivit svårt för den kom till oss från Visingsö, säger Birger Öhman.

Följ ämnen i artikeln