Synskadad 89-åring lurad av falsk hemtjänst

Uppdaterad 2016-02-03 | Publicerad 2016-02-02

En synskadad 89-årig man släppte in den okände mannen som sa att han skulle kontrollera den äldre mannens puls och allmänna tillstånd.

Senare förstod 89-åringen att han blivit lurad, och slog larm.

Det var i Söndrum, i Halmstad, kring lunch på måndagen som händelsen ägde rum. En okänd person ringde på 89-åringens dörr och enligt polisen uppgav mannen att han var ”från hemtjänsten eller liknande”.

När den okände hade lämnat bostaden, kände 89-åringen att något inte stod rätt till och ringde sin dotter.

Dottern kom till platsen, ringde polisen och berättade att det var uppenbart att någon sökt igenom pappans bostad och att det bland annat saknades nycklar.

– De håller på att inventera för att se exakt vad som är stulet, säger Ingrid Ljunggren vid polisens kriminaljour i Halmstad.

Någon misstänkt finns ännu inte.

Den äldre mannen är synskadad och har därför svårt att beskriva gärningsmannen. Det är därför också osäker om han har agerat ensam.

Hur vanligt är det här i Halmstad?

– Jag har ingen statistik att hänvisa till, men min uppfattning är att det här tillvägagångssättet inte är ovanligt, med viss variation, säger Ingrid Ljunggren. Ibland uppger man att man kommer från fastighetsägaren och kommit för att kolla vattnet och liknande.

En polisanmälan har gjorts om grov stöld.