Hollandes svåra balansgång

Terrorsekten Islamiska staten.

De inledande franska bombningarna mot IS tyder på att president Francois Hollandes strategi är att iaktta en viss återhållsamhet.

Målen är alla utvalda för att minimera risken att gå i Islamiska statens fälla.

Med hämndbegäret pulserande färskt är det många som tycker att Frankrike bör bomba skiten ur IS. Förvandla hela deras kalifat till en enda stor parkeringsplats.

Den känslan är förstålig men det finns skäl till besinning.

IS la under förra sommaren under sig stora områden i norra Irak och i Syrien. Många av de civila som bor i det som idag är det självutropade kalifatet är själva offer för IS terror. De tvingas mot sin vilja att leva efter strikta sharialagar.

Om Frankrike urskiljningslöst bombar IS-kontrollerat område skulle många civila offer krävas. Filmer kommer att spridas över världen på lemlästade kvinnor och barn. Bilder som skulle passa perfekt in i IS skickliga propaganda riktad mot den muslimska världen.

– Titta hur illa västvärlden behandlar vanliga, hyggliga muslimer, skulle det låta.

"Hårt och skoningslöst"

Effekten skulle bli att ännu fler radikala muslimer runtom i världen, även från Europa, skulle bege sig till Syrien för att slåss på IS sida mot "de otrogna". Fler skulle vara villiga att iklä sig rollen som terrorister.

Hollande tvingas därför till en mycket svår balansakt. Han har utlovat ett "hårt och skoningslöst" svar på terrordåden. Han har ett outtalat krav på sig från den egna befolkningen att hämnas på IS. Samtidigt får svaret på terrorattackerna inte slå blint. Framförallt inte mot civilbefolkningen.

Hittills har Frankrike enligt egen uppgift bombat vapendepåer, kommandocentraler och träningsläger för terrorister. Mål som Hollande tveklöst har goda motiv att slå till emot.

Ett problem är att det är svårt för västvärlden att få bra underrättelseinformation från IS-kontrollerade områden. Många av de amerikanska bombplanen kommer tillbaka utan att ha släppt sin last därför att underrättelseinformationen är felaktig eller för dålig.

Ont om lätta mål

Därför är risken stor att Frankrike ganska snart kommer att få slut på lätta och "ofarliga" mål. Då kan det bli frestande att ta större risker och gå i IS fälla.

Hollande har ytterligare ett svårt val han måste göra. Alla militära experter säger att det inte går att besegra IS bara från luften. Det krävs trupper på marken. Men frågan är om Frankrikes president är beredd att riskera ytterligare franska liv genom att skicka soldater till Syrien.

Det är också tveksamt om han skulle få någon annan med sig.

Ryssland utsattes nyligen för en terrorattack av IS när ett charterplan sprängdes i luften över Sinaihalvön. Men Putin verkar inte ha ändrat åsikt om sig nej till ryska marktrupper.

President Obama har efter dåden i Paris upprepat sitt nej till marktrupper mot IS.

Men Hollande ska de närmaste dagarna träffa Obama och Putin med målet att bilda en enad front mot IS.

Att gruppen är en fiende till hela Europa understryks av att offren för dåden kom från 19 olika länder.

Smugglar olja

Hollande behöver också presentera en strategi som inte enbart består av militära medel.

Hur ska man slå mot IS utan att landets fem miljoner muslimer drabbas av repressiva åtgärder?

Hur ska IS ideologiska budskap bemötas? Hur ska man hindra unga franska muslimer från att radikaliseras?

Frankrike är det land i Europa varifrån flest medborgare, över 1 200, rest till Syrien för att slåss på IS sida.

Det finns kritik mot Hollande för att den franska staten hittills litat för mycket till hårda straff och lagt för lite krut på förebyggande åtgärder.

Hollande och övriga medlemmar av den internationella koalitionen mot IS måste göra mer för att strypa organisationen ekonomiskt. I nuläget tjänar man bra med pengar bland annat på att smuggla ut olja, från oljefält man ockuperat, till Turkiet och sälja den där. Man får stora donationer från rika affärsmän i bland annat Saudiarabien trots att den saudiska staten är med i koalitionen mot IS.

Frankrikes allierade har ännu inte presenterat några nya konkreta åtgärder för att bekämpa IS.