Markutbyte mellan Belgien och Nederländerna: ’Det finns skäl’

Publicerad 2015-12-30

Nederländerna och Belgien ska rita om sina gränser.

Markbytet görs delvis på grund av fyndet av ett huvudlöst lik – men det främsta skälet är ett annat, enligt myndigheterna.

– Det är rimligt, säger belgiske borgmästaren Marcel Neven.

Mellan den belgiska staden Vìse och Maastricht i Nederländerna finns i floden Meuse en halvö som i princip är laglös. Den grönskande landremsan ska ha blivit en fristad för droghandel och sexhandel, uppger The Guardian.

Det gränslösa beteendet har möjliggjorts av ländernas gränsdragning som sattes 1834.

Halvön är belgisk. Men enda landvägen till marken går via Nederländerna.

Det innebär att olagligheter som sker på halvön inte får utredas av Nationale politie – områdets kriminalitet tillhör nämligen belgiska Lokale Politie.

Huvudlöst lik skapade problem

Något som vållade huvudbry för några sedan när en död kropp hittades på halvön för tre år sedan. Det huvudlösa liket uppmärksammades av allmänheten som slog larm till polisen i Maastricht.

– Nederländsk polis meddelade att det var belgiskt territorie, säger Jean-Francois Duchesne vid polisen i lägre Meuse-regionen, enligt The Guardian.

Så nederländsk polis fick inte utreda och för deras belgiska kollegor var problemet att ta sig dit. De kan inte ta sig till halvön utan en byråkratisk karusell där de vid varje resa till området måste få tillåtelse från Nederländerna.

– Så vi var tvungna att ta oss dit med båt med allt vi behövde i utredning: åklagare, rättsläkare och tekniker. Vi åkte skyttetrafik, säger Jean-Francois Duchesne.

– Det var verkligen inte särskilt praktiskt.

”Det är rimligt”

Och borgmästaren i Vìse, Marcel Neven, minns ett annat problem från utredningen som uppstod på grund av bristen på möjlighet att landstiga på halvön:

– Du var tvungen att hoppa iland från båten till strandkanten. Du var tvungen att vara i form, säger Neven enligt The Guardian.

Men nu ska problematiken ritas bort. Länderna har kommit överens om att dra om gränsen under 2016 för att slippa liknadde incidenter.

Den i nuläget ”kurviga” gränsen rätas ut och Nederländerna får halvön (med dess oegentligheter) samtidigt som Belgien får en liten bit land i gengäld.

– Det är rimligt att göra så här, säger Marcel Neven till The Guardian.

– Det borde ha gjorts för länge sen.

Följ ämnen i artikeln