Forskare: ”Lightläsk är inte så farligt”

Publicerad 2016-07-01

Den danska forskaren Morten Elsöe hävdar att aspartam är ofarligt.

Du har säkert blivit varnad för sötningsmedlet aspartam som finns i lightläsk.

Nu hävdar den danska forskaren Morten Elsöe att varningarna är kraftigt överdrivna.

– Det är nog den mest undersökta tillsatsen någonsin, och vi vet att det är ofarligt i de mängder vi konsumerar det, säger han till BT.

Den danska forskaren Morten Elsöe har nyligen kommit ut med boken ”Slut med förbud” som enligt förlagets beskrivning är en ”uppgörelse med sundhetsdiktaturer”. I boken går han igenom olika hälsomyter ihop med sin kollega Morten Svane. De skriver bland annat om sötningsmedlet aspartam, som finns i lightläsk och har beskyllts för att vara ett nervgift.

”Aspartam är inget att vara rädd för”

2006 publicerade ett italienskt forskningscenter en studie där de kom fram till att aspartam orsakar cancer. Forskningen dömdes dock ut av EU:s livsmedelsmyndighet eftersom de ansåg att kontrollgruppen var för frisk.

I en intervju med den danska tidningen BT säger Morten Elsöe att han står fast vid att aspartam är helt ofarligt.

– Det har gjorts över 2000 studier på området, många av dem av oberoende forskare, som förklarar att det inte är någonting att vara rädd för.

Han säger att aspartam antagligen är den mest undersökta tillsatsen någonsin.

– Vi vet att det är ofarligt i de mängder vi konsumerar det i. Du kommer att dö av vattenförgiftning om du ska dricka så mycket läsk att det påverkar dig negativt.

Erkänner samband mellan läsk och fetma

Martin erkänner att det finns ett samband mellan läsk och fetma, eftersom att många som dricker läsk rör sig för lite och förbränner för få kalorier. Han hävdar dock att det kan vara lättare för dem att gå ner i vikt om de ersätter den vanliga läsken med lightläsk än att förbjuda lightläsken helt och tvinga dem att dricka vatten, även om det skulle vara sundare.

Han hoppas att boken ska leda till att vi lutar oss mot vetenskapen när vi bedömmer maten och dess hälsovärde.

– Det är inte maten som gör skillnaden, det är matvanorna säger han och understryker att han inte vill uppmana människor att dricka mer läsk.

Följ ämnen i artikeln