Rymdsond rekordnära Jupiter – ”kan ge helt nya perspektiv”

Uppdaterad 2016-08-29 | Publicerad 2016-08-28

Aldrig någonsin har vi varit så nära planeten Jupiter som nu.

I natt slog Nasa rekordet från 1975 – rymdsonden Juno är bara 4 200 kilometer från gasjättens yta.

– Det här kan ge oss ett helt nytt perspektiv, säger utredare Scott Bolton.

”Allt har funkat som det ska”, skriver Nasa i ett meddelande.

Fem år efter att ha lämnat jorden har rymdsonden Juno kommit rekordnära Jupiter – bara 4 200 kilometer över planetens virvlande moln. Nu hoppas Nasa på svar om solsystemets uppbyggnad.

– Det här är vår första chans att verkligen få en nära titt på kungen av vårt solsystem och börja ta reda på hur den fungerar, säger Scott Bolton, ansvarig för Juno-projektet och doktor vid Southwest Research Instiute i San Antonio, i ett pressmeddelande från Nasa.

Unika bilder på gasjätten

Detta är det första av 37 varv runt planeten som rymdsonden ska göra till dess uppdrag avslutas i februari 2018. Målet är att bland annat undersöka om det finns en solid kärna i gasjättens centrum och rymdsonden ska också mäta mängden vatten och ammoniak i atmosfären. Nasa planerar även att kartlägga planetens våldsamma vindar och magnetfält.

Dessutom har rymdsonden levererat unika bilder, de mest högupplösta bilderna någonsin på Jupiter, och tonvis med annan data har samlats in – nu ska materialet bara laddas ned till oss på jorden.

– Det kommer att ta dagar att samla ihop allt material och ännu längre för att förstå vad Juno och Jupiter försöker säga oss, säger han.

Kommit tio gånger närmare

Rekordet för hur nära man tidigare varit Jupiter togs av Nasas Pioneer 11 spacecraft, som 1974 passerade ungefär 43 000 kilometer från gasjätten.

Det betyder att vi i dag kommit hela tio gånger – eller nästan fyra jordklot – närmare.

– Vi har kommit betydligt närmare, men planeten är ju jättestor så när bilderna släpps kommer vi se väldigt detaljerade bilder över små områden på planeten, säger rymdexperten Sven Grahn till Aftonbladet.

– Jupiter är en häftig planet och nu kommer vi kommer plötsligt att få tio gånger bättre synskärpa, fortsätter han.

Rymdsonden har dessutom tre, något oväntade, passagerare: tre specialgjorda legogubbar i aluminium. Anledningen till att de inte är tillverkade i plast är för att de ska klara det hårda rymdvädret. Leksakerna föreställer den italienska astronomen Galileo Galilei, den romerska guden Jupiter och gudomlighetens fru Juno.