Maria, 75, försvunnen – på flygplats

Publicerad 2014-11-13

Maria Vieira, 75, skulle hälsa på familjen i Sverige.

Men under mellanlandningen i Barcelona försvann hon.

– Hur kan de tappa bort en 75-årig dam? säger barnbarnet Alexandra Bass.

Alexandras mormor bor i Portugal och skulle på onsdagsmorgonen flyga från Lissabon till Stockholm med flygbolaget Vueling. Planet skulle göra en mellanlandning i Barcelona. Eftersom 75-åriga Maria har svårt med minnet och är svag efter sjukdom så hade familjen betalat extra för att hon skulle få hjälp att klara bytet.

”Det är en mardröm”

Vid 16-tiden på onsdagen skulle hon vara framme i Stockholm. På plats fanns Alexandras bror och hans lilla barn. Men ingen mormor Maria.

– Han ringde och sa att mormor kom inte. Det är bara en mardröm det här, säger Alexandra.

Hon berättar att släktingar vinkat av Maria i Lissabon och att de är säkra på att det är i Barcelona hon försvunnit. Alexandra säger att när de pratat med flygbolaget så skyller de på flygplatsen. Och tvärtom.

– Vi hade bekräftat med flygbolaget innan hon lyfte att hon skulle få hjälp för att hon skulle ta sig fram.

– Hur kan de tappa bort en 75-årig dam? De säger att de sökt igenom flygplatsen men det verkar konstigt att de inte skulle ha hittat henne då.

På torsdagsmorgonen hade Maria inte hörts av på ett dygn och familjen var väldigt orolig.

Var på hotell

Aftonbladet var i kontakt med flygplatspolisen och flygplatsens pressjour som hänvisade till flygbolaget som ansvarig part.

På Vuelings presstjänst sa man på torsdagsmorgonen att man gör allt för att ta reda på vart Maria tagit vägen. Vid 10.30-tiden bekräftade en av bolagets informatörer att man lokaliserat Maria.

Flygplanet från Lissabon till Barcelona var försenat i går och Maria och andra som skulle vidare till Stockholm missade flyget. Maria har under gårdagen och natten befunnit sig på ett hotell nära flygplatsen tillsammans med andra passagerare. Hon är nu ombokad till ett flyg som lyfter mot Stockholm vid lunchtid på torsdagen.

När Aftonbladet vidarebefordrade uppgifterna till Marias barnbarn Alexandra Bass blir hon framför allt mycket lättad – samtidigt är hon kritisk till att familjen inte fått någon information alls om var Maria befunnit sig trots att flera familjemedlemmar upprepade gånger ringt till flygplatsen, flygbolaget och polisen.