Sju av tio vill se ökad satsning på försvaret

Uppdaterad 2014-11-25 | Publicerad 2014-10-21

En majoritet av svenska folket oroas av händelserna i Stockholms skärgård.

Sju av tio vill satsa mer på försvaret, enligt Aftonbladet/Sverige Tycker.

– Man tror att det här är på riktigt och vill därför rusta upp, säger Karin Nelsson, projektledare för Sverige Tycker.

Aftonbladets opinionsundersökning Sverige Tycker har intervjuat svenska folket om de senaste dagarnas händelser i Stockholms skärgård.

Enligt undersökningen tror en övervägande majoritet, 76 procent, att det är - eller kanske är - en ubåt som observerats. Endast 6 procent av de tillfrågade svarade att de inte tror att det är en ubåt.

Het debatt

Sju av tio tillfrågade anser dessutom att Sverige bör satsa mycket mer, eller något mer, på försvaret än i dag.

– Här ser vi vad svenska folket verkligen vill. Tidigare har det varit en nedgång i opinionen, säger Karin Nelsson.

– Försvaret och de minskade anslagen har varit mycket i debatten den senaste tiden. Sedan händer det här. Då är det är ganska typiskt att man vill att anslagen ska öka.

Män anser i högre utsträckning än kvinnor att Sverige bör satsa mer på försvaret.

Tittar man på politisk tillhörighet står det klart att de som sympatiserar med Alliansen i högre utsträckning vill rusta upp jämfört med rödgröna väljare.

– Det är helt klart en fråga som är viktigare för Alliansens väljare, säger Karin Nelsson.

”Finns en oro”

På frågan om man är oroad över den eventuella ubåtskränkningen svarar en majoritet, 58 procent, att man är mycket eller något oroad. Men 36 procent svarar nej.

– Det finns absolut en oro. Jag tror det hänger samman med uppgifterna att det pekar mot att Ryssland är inblandad. Att det är det ryska hotet och Putin som gör sig gällande, säger Karin Nelsson.

Så gjordes undersökningen: Sverige Tycker-undersökningen är gjord inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket i åldrarna 18 år och uppåt. Undersökningen omfattar 1 187 intervjuer som genomfördes den 20 oktober som en webbenkät. Frågan som ställdes var bland annat: Hur mycket anser du att Sverige bör satsa på försvaret?

Hur mycket tycker du att Sverige ska satsa på försvaret?

Följ ämnen i artikeln