Lektor stängs av efter rasistmejl

Publicerad 2013-02-22

Den lektor som av misstag skickade ett rasistiskt mejl till en blivande elev stängs nu av från sitt jobb vid Högskolan i Dalarna.

Under tiden skolan utreder det som hänt får lektorn inte undervisa.

– Han ska inte undervisa, det är kutym under en sådan här utredning, säger skolans rektor Marita Hilliges till Aftonbladet.

"Kan du hjäpa Mohammed - han kommer nog direkt från Mecka" stod det i mejlet som Hans-Erik Hellborg, centerpartist och lektor vid Högskolan i Dalarna, av misstag skickade till en av skolans blivande studenter.

Aftonbladet skrev om händelsen igår och nu har skolledningen beslutat att stänga av Hans-Erik Hellborg från att undervisa på skolan.

– Den här händelsen är under utredning och det är kutym att man inte får undervisa under en utredning. Det är inte så att han inte får vara på jobbet alls, men han ska inte undervisa, säger Marita Hilliges, rektor vid Högskolan i Dalarna.

”Upp till arbetsgivaren”

Hans-Erik Hellborg själv säger sig inte ha någon invändan mot att inte få undervisa under en tid.

– Det har jag inga synpunkter på, det är upp till arbetsgivaren att bestämma. Men eftersom jag har arbetat med det här länge och trivs med studenterna så är det så klart tråkigt, säger Hans-Erik Hellborg till Aftonbladet.

Många av skolans elever är upprörda över innehållet i mejlet och skolan har också fått ta emot en hel del mejl och samtal från elever som hade tänkt börja på skolan men som nu har tänkt om.

– Det är naturligtvis jättetråkigt om vi tappar elever på det här och det verkar det som att vi kommer att göra. Men det är förståeligt, säger Marita Hilliges.

”Viktigt att diskutera”

Skolan utreder nu mejlet enligt Dismkrimineringslagen. Påföljden för Hellborg kan bli allt från ett så kallat allvarligt samtal, till i grövsta fall en åtalsanmälan, säger Marita Hilliges, men påpekar att det i nuläget inte går att svara på vad som kan bli aktuellt.

– I sådana här fall där elever har blivit kränkta så utreder man först. Sedan tar man ställning till påföljden, säger hon.

Det var 23-årige Mehran Mahmoudi som fick ta emot Hellborgs rasistiska mejl. Mehran säger att han inte bryr sig särskilt mycket över att skolan valt att stänga av lektorn från att undervisa.

– Om jag ska vara ärlig har jag inte tänkt särskilt mycket på det. Det är mellan honom och hans arbetsgivare, säger Mehran Mahmoudi till Aftonbladet.

Hur ser du på att flera elever väljer bort skolan efter det som hänt?

– Jag gjorde det jag skulle göra och jag hoppas att andra också gör det. Det är viktigt att man diskuterar den här frågan i samhället. Man ska inte diskriminera och döma folk i förväg beroende på vilket namn de har.